Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NIJZ razburjen zaradi izjav Fafangla: Vzete so iz konteksta

Deli na:
NIJZ razburjen zaradi izjav Fafangla: Vzete so iz konteksta

Epidemiolog Mario Fafangel. - Foto: Bobo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v včerjašnji izjavi za javnost opozoril, da so nekateri mediji napačno predstavili in iz konteksta vzeli izjave epidemiologa in predstojnika Centra za nalezljive bolezni Maria Fafangla, ki jih je dal za Mladino. Trenutno se je namreč nesmiselno opredeljevati, kateri ukrep je morda pretiran.

Kot je za Mladino povedal Fafangel namreč v fazi epidemije, ko je zdravstvo na robu zmogljivosti, ni prostora za napake. Na NIJZ so še zapisali, da je Fafangel pojasnil in posebej poudaril, "da je cilj ukrepa omejevanja gibanja med občinami zmanjšanje gibanja in mešanja med ljudmi, kar je v tej fazi epidemije izredno pomembno", kar so nekateri napačno povzeli. Z zmanjšanjem gibanja med občinami namreč zmanjšujemo število kontaktov in s tem tveganje za nove okužbe, so dodali.

V zvezi z različnimi represivnimi pristopi pa je pojasnil, da so z vidika javnega zdravja takšni načini lahko učinkoviti v razmerah, ki trajajo krajše časovno obdobje, kot je recimo trenutna ustavitev javnega življenja. V razmerah, ki trajajo daljše časovno obdobje, pa je smiselno gojiti participatoren način delovanja.

"Ukrepi se usklajujejo na multidisciplinarni strokovni skupini ministrstva za zdravje, ki pretehta tako epidemiološko stanje kot tudi strokovne predloge ukrepov in potem predlaga usklajene ukrepe ministru za zdravje in vladi," so še zapisali na NIJZ.