slavko ivančič 1 Odkrito.si

Znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

zemlja Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 20. do 27....

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. maja

madonna Njena.si

Madonna v središču škandala na Evroviziji

ster 1 Njena.si

Plesalec Tomaž Šter razkril, kaj se mu dogaja ...

Slovenija

Neverjetno: zdaj Peterle že v ZDA lobira, da bi ga podprli za nosilca liste NSi

Deli na:
Neverjetno: zdaj Peterle že v ZDA lobira, da bi ga podprli za nosilca liste NSi

Foto: Bobo - Lojze Peterle

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) se je v Washingtonu udeležil foruma o Zahodnem Balkanu v ameriškem senatu ter sprejema ob Prešernovem dnevu na slovenskem veleposlaništvu, danes pa bo sodeloval na nacionalnem molitvenem zajtrku, ki jih od druge svetovne vojne naprej vodijo ameriški predsedniki.

Peterle po tem, ko ga je javno kritiziranje predsednika NSi Mateja Tonina stalo prvega mesta na strankini listi za evropske volitve, skuša dokazati svojo relevantnost. Obiskal je Slovence v ZDA, poziral je z Luko Dončićem, zdaj pa bo zajtrkoval s Trumpom - si ne bi premislil, je prikrito sporočilo teh srečanj Mateju Toninu.

"Pridem približno vsako drugo leto, odkar je bil predsednik ZDA George Bush mlajši," je dejal Peterle. Pojasnil je, da na ameriške nacionalne molitvene zajtrke vsako leto pride več tisoč ljudi iz vsega sveta, ne glede na politične opredelitve. Poudaril je, da na zajtrku ni politike, čeprav pridejo tudi različni politiki. "Gre bolj za duhovne izkušnje," je dejal.


"Nekaterim je to nenavadno, za Ameriko je to tradicija. Spomnim se, ko sem bil prvič tukaj, sem sedel skupaj z Benazir Buto, s katero sva imela zanimivo razpravo in me je presenetilo njeno branje svetega pisma," je dejal Peterle, ki je zadolžen za podoben evropski molitveni zajtrk.

Med obiskom v ZDA je Peterle obiskal tudi Slovence v Clevelandu. Tam se je med drugim seznanil s tem, da so Slovenci v okolici mesta zaposleni z vinogradništvom, in obiskal nekaj slovenskih vinarn.

Posebej mu je ostala v spominu sobotna košarkarska tekma lige NBA med domačim Clevelandom in gostujočim Dallasom za katerega igra slovenski košarkarski as Luka Dončić. "Nisem pričakoval, da bo tam nekaj sto Slovencev v narodnih nošah in z zastavami z veseljem in s ponosom navijalo za Dončića," je dejal Peterle, ki se je z 19-letnikom tudi osebno srečal.

Loading...