favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Peterle ne bo nosilec evropske liste NSI! V koleno se je ustrelil z javnim kritiziranjem predsednika stranke

Deli na:
Lojze Peterle ne bo nosilec evropske liste NSI! V koleno se je ustrelil z javnim kritiziranjem predsednika stranke

Lojze Peterle: Vozi nek cikcak. Preboja pa ni. To je Toninov problem. Tu se zdaj po nepotrebnem zapletamo - Foto: Bobo

»Vozi nek cikcak. Preboja pa ni. To je Toninov problem. Tu se zdaj po nepotrebnem zapletamo,« je Lojze Peterle v Spletnem časopisu Petra Jančiča kritiziral predsednika stranke Mateja Tonina.

»Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da bo po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega in ne zgolj s prvega mesta,« je ob robu seje državnega zbora za STA zaplet komentiral prvak NSI Matej Tonin.

Dodal je še, da bo nosilec evropske liste NSI prepoznavna in kompetentna oseba ter da bo to najmočnejša lista za evropski parlament. Tonin je tudi potrdil, da je izvršilni odbor potrdil vseh osem kandidatov za evropske volitve in sprejel odločitev, da nosilec liste ne bo Peterle.

Kot smo že pisali, je izvršni odbor NSI prejšnji ponedeljek z veliko večino glasov zavrnil Peterletovo zahtevo, da bo on nosilec njihove evropske liste. Izvršilni odbor je najprej soglasno (s 15 glasovi) potrdil vseh osem predlaganih kandidatov za evropsko listo. O vrstnem redu na listi in nosilcu pa naj bi odločili na eni od prihodnjih sej, saj je do evropskih volitev še ogromno časa.

S tem se ni strinjal Peterle, ki je nato izsilil glasovanje o tem, da bi bil on nosilec liste. Po porazu pa je napisal užaljeno pismo predsednikom občinskih odborov. V njem je omenil, da sta se z Ljudmilo Novak dogovorila, da bo tudi tokrat on na prvem mestu, Novakova pa bo druga. Z dogovorom naj bi se strinjal tudi predsednik Tonin, ki naj bi obljubil, da bo tak predlog dal na glasovanje izvršilnemu odboru.

»Nimam demokratičnega problema, etičnega imam. Geslo smo imeli, da beseda drži,« je dejal v pogovoru z novinarjem Jančičem in pri tem ost kritike uperil v predsednika stranke: »Zadnje čase smo bili kar trije. Najprej jaz. Potem je bil Jožef Horvat. Potem je bil posvet, po katerem se je zdelo, da smo se dogovorili, da bom jaz. Zdaj se pa zdi, ker je bilo to Ljudmili Novak najbrž obljubljeno, ko je vodenje stranke prepustila Mateju Toninu, da bo verjetno Ljudmila na vrhu.«

Peterle je zatrdil, da ne bo prestopil na listo SLS ali naredil svoje liste, kar je večkrat slišati: »Meni ni treba prestopati. Nisem problem. Lahko se tudi upokojim, čeprav imajo v evropskem parlamentu poslanci z izkušnjami veliko težo. Mislim pa, da bo stranka, če ne bom na listi, izgubila kar nekaj glasov.«

Ljudmila Novak nam je potrdila, da se je pripravljena umakniti Peterletu, vendar pa dogajanja v stranki ne želi javno komentirati. Danes sta bila skupaj v Pen klubu na predstavitvi knjige Evropski večeri Lojzeta Peterleta in zagotovila, da med njima zaradi kandidature ni nobenih soglasij: Peterle je ob tem po poročanju STA izrazil prepričanje, da sta »z Novakovo zmagovit tandem«.

Še včeraj je Tonin za (današnji) Večer zaplet označil za »brbotanje« in dodal, da bo vrstni red na listi določen na eni izmed prihodnjih sej ter da se jim nikamor ne mudi. A kaže, da si je tokrat premislil in čez Peterleta naredil križ. To nam je napovedal tudi eden od naših virov iz vrha stranke: »Po vsem tem ga bo izvršilni odbor težko imenoval za nosilca liste.«

Poleg Peterleta in Novakove so na evropski listi NSI še Jožef Horvat, ki se največkrat omenja kot možni nosilec liste, Iva Dimic, Katja Berk Bevc, Mojca Erjavec ter še dva predstavnika civilne družbe. Po naših informacijah sta to Žiga Turk in Franci Demšar, nekdanja ministra, ki pa nista več politično dejavna. Turk nastopa kot politični komentator in je tudi med ustanovitelji Katedrale svobode.