UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Nesmiselno reševanje

Deli na:

Odločitev Soda, da v Muro ne vloži petih milijonov evrov, je ob sedanjem stanju podjetja pričakovana in smiselna, je danes v Ljubljani povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Sod glede na rezultate skrbnega pregleda namreč s tem ne bi zagotovil dolgoročnega obstoja Mure v sedanji obliki.

Odločitev Soda, da v Muro ne vloži petih milijonov evrov, je ob sedanjem stanju podjetja pričakovana in smiselna, je danes v Ljubljani povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Sod glede na rezultate skrbnega pregleda namreč s tem ne bi zagotovil dolgoročnega obstoja Mure v sedanji obliki.

Skrbni pregled poslovanja Mure, ki ga je naročila Slovenska odškodninska družba (Sod), je "nedvoumno pokazal, da dolgoročni obstoj družbe Mura s takšnim poslovnim modelom in temi rezultati praktično ni mogoč". Mura je lani zabeležila 5,8 milijona evrov izgube iz poslovanja, ta pa je v prvem četrtletju letos znašala že štiri milijone evrov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Lahovnik.

Po njegovih besedah se je izkazalo tudi, da v družbi že dlje časa ni kakršnega koli resnega poslovnega modela in ne nadzora nad stroški poslovanja, posebej v družbah v tujini. Samo družba Trendline je imela po ministrovih besedah lani 3,5 milijona evrov izgube.

Pregled je tudi pokazal, da družbi do konca avgusta zapade za 13 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti, do konca leta pa še dodatnih 18 milijonov evrov.

Dejstvo je, da ostali lastniki, tudi največji, družba NFD, ki je prva odgovorna za poslovanje Mure, saj je imela odločilen vpliv na imenovanje vodstva, niso bili pripravljeni zagotoviti sorazmernega vložka v podjetje, pravi minister.

Svojega dela po njegovem niso opravili ne lastniki, ne uprave, ne nadzorniki, tudi tisti, ki jih je prek Soda imenovala država. "To kaže na popolno neučinkovitost upravljanja v podjetju. Za to stanje pa so najmanj krivi zaposleni," pravi minister.

Sod je ocenil, da na takšen način ne more zagotoviti dolgoročnega preživetja družbe Mura. "Glede na podatke skrbnega pregleda, ki so pokazali, da je stanje veliko slabše, kot smo pričakovali v najbolj pesimističnem scenariju, razumem, da je ocena Soda, da sam s petimi milijoni evrov ne more rešiti družbe in da to ne bi bilo dolgoročno smotrno, smiselna," je dejal.

Lahovnik pravi, da razume stisko in negotovost zaposlenih, ker se težave vlečejo že več let, da pa je prav, da povedo, kakšno je stanje. "Kot gospodarskemu ministru pa bi se mi zdelo neopravičljivo, če bi vlival lažno upanje, da je dolgoročen obstoj Mure v sedanji obliki, z obstoječim poslovnim modelom mogoč," pravi Lahovnik.

Zaradi velikega števila zaposlenih in pomena, ki ga ima družba za tamkajšnje gospodarstvo, je pred časom predlagal, da Sod naroči skrbni pregled in preveri vse možnosti, da bi z morebitno dokapitalizacijo ali kako drugače "prispeval k dolgoročnemu obstoju Mure v sedanji obliki".

Če bi Sod družbo sam dokapitaliziral, bi moral nato dati ponudbo za prevzem. Pri tem bi moral ponuditi vsaj en evro za delnico, kar bi pomenilo, da bi moral lastnikom izplačati med 3,5 in štiri milijone evrov. V drugi fazi pa bi se pojavilo vprašanje, ali ne gre za nedovoljeno državno pomoč, pravi minister.

Sod je tudi omogočil pridobitev sredstev za plače, ko se je maja umaknil s prvega mesta pri vpisu na hipoteke in to omogočil bankam ter tako zagotovil dodaten kredit. Junijske plače je družba zagotovila z vnaprejšnjo prodajo terjatev do družbe Boss.

Sedaj je na potezi uprava, da pogleda, kakšen je rezultat poslovanja ob koncu junija. "Stanje na ta dan bo pokazalo, ali je prisilna poravnava možna in smiselna. Ne želim ugibati, kaj bo," je dejal Lahovnik, ki pričakuje, da bo uprava stanje sporočila do sredine prihodnjega tedna.

Po njegovem sta dolgoročno perspektivna dva programa, in sicer proizvodnja lastne blagovne znamke, ki zajema 20 odstotkov delovnega časa in ustvari 40 odstotkov prihodka, in del poslov po naročilih (šivanje uniform npr. za vojsko, policijo) "Pričakujem, da bosta ta dva programa našla strateškega investitorja."

Lahovnik bo vladi predlagal oblikovanje projektne skupine za Prekmurje, ki bo koordinirala razvojna sredstva različnih resorjem, namenjena tej regiji. Oblikovali naj bi jo v naslednjih tednih.