Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanjemu županu Komende Drolcu ne bo treba iti v zapor

Deli na:
Nekdanjemu županu Komende Drolcu ne bo treba iti v zapor

Foto: Bobo

Zdaj že nekdanjemu županu občine Komenda Tomažu Drolcu, ki se je zaradi spornih ravnanj pri postavitvi tamkajšnje poslovne cone in drugih občinskih projektih znašel pod drobnogledom organov pregona, sodišča in protikorupcijske komisije, ne bo treba za zapahe, piše Dnevnik. Višje sodišče v Ljubljani je namreč razveljavilo sodbo okrajnega sodišča.

Okrajno sodišče v Kamniku je Drolca septembra lani zaradi zlorabe položaja pri odobritvi poroštva zasebnemu podjetju obsodilo na osem mesecev zaporne kazni. Da je višje sodišče pravnomočno oprostilo Drolca, sta za Dnevnik v petek potrdila njegova zagovornika Rudi Potrpin in Peter Volgemut. "Višje sodišče v Ljubljani je sodbo okrajnega sodišča spremenilo zaradi kršitev materialnega prava. Na tožilstvu so gospodu Drolcu očitali pridobitev nepremoženjske koristi, a ni bil podan zakonski znak za to," sta za časnik sporočila njegova odvetnika. Kot je za STA dejal Drolec, je bila takšna odločitev višjega sodišča pričakovana.

Kot piše Dnevnik, se je dolgoletni župan Komende v nemilosti občinskih svetnikov in ne nazadnje tožilstva znašel s tem, ko je junija 2010 podpisal pogodbo o pristopu k dolgu s podjetjem Hades Trgovina. Njegov lastnik je bil Branko Plešinac, partner tudi v drugih občinskih projektih, ki bi moral dokončati gradnjo Center Komenda. Drolec mu je s tem omogočil pridobitev 6,8-milijonskega kredita pri Gorenjski banki, občina Komenda pa bi v primeru bankrota Plešinčevega podjetja poravnala 1,5 milijona evrov dolga. Zaradi spornega poroštva bi občina skorajda izgubila Poslovno cono (PC) Komenda, vendar je v začetku letošnjega leta sodišče omenjeno poroštvo razglasilo za nično.



Čeprav je Drolec s pritožbo uspešno izpodbil argumente tožilstva in se rešil zaporne kazni, nad njim po navedbah časnika še vedno visi senca dvoma zaradi drugih domnevno spornih poslov. Pri Plešincu, ki mu je občina pod njegovim vodstvom dodelila več velikih projektov, si je Drolec nepovratno "izposodil" 85.000 evrov. Sredstva je vrnil šele, ko se ga je z izvršbo lotil Miloš Milović, v devetdesetih letih vodja varnosti pokojnega premierja Janeza Drnovška. Drolec je skupaj s Plešincem svetoval tudi občinskemu podjetju PC Komenda in s tem po oceni protikorupcijske komisije prišel do 36.000 evrov nezakonite premoženjske koristi.

Drolec, ki je pred kratkim županski stolček v Komendi prepustil Stanislavu Poglajnu in se upokojil, je sicer leta 2011 zaslovel s posnetkom prostodušnega priznanja, da je podkupoval državne uradnike. S tem naj bi pospešil denacionalizacijski postopek in to prav pri občinskem projektu Center Komenda, zaradi katerega je bil obsojen.