dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Slovenija

Nekdanja finančna ministrica dobila novo službo

Deli na:
Nekdanja finančna ministrica dobila novo službo

Foto: Bobo - Mateja Vraničar Erman

Vlada je na včerajšnji seji imenovala nekdanjo finančno ministrico in državno sekretarko na ministrstvu za finance Matejo Vraničar Erman za novo visoko predstavnico za nasledstvo. Na položaju je nasledila Ano Polak Petrič, ki jo je vlada včeraj razrešila, potem ko je bila imenovana za veleposlanico na Japonskem.

Cilj imenovanja je potreba po učinkovitem in aktivnem delovanju na področju uresničevanja sporazuma o vprašanjih nasledstva, kar predstavlja eno izmed ključnih prioritet slovenske zunanje politike, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Ana Polak Petrič je bila visoka predstavnica za nasledstvo od 30. januarja 2014. Vlada jo je s položaja razrešila, potem ko je bila z ukazom predsednika republike 21. junija letos imenovana za veleposlanico na Japonskem.

Kot visoka predstavnica je bila tudi pooblaščenka za pogajanja o prevzemu jamstva za devizne hranilne vloge v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu. Te naloge je sedaj prevzela Vraničar Ermanova.

Vlada je novo visoko predstavnico za nasledstvo imenovala v skladu z zakonom na predlog zunanjega ministra in s soglasjem ministra za finance, so še sporočili iz Ukoma.


Mateja Vraničar Erman je bila med letoma 2016 in 2018 v vladi Mira Cerarja finančna ministrica. Resor je kot prva ženska prevzela po odstopu Dušana Mramorja. Pred tem je bila od leta 2010 državna sekretarka na ministrstvu za finance, nato pa znova po koncu ministrskega mandata. Oktobra lani je bila na predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja odstavljena zaradi, kot je dejal, razhajanj njunih vizij. Pred tem je sicer v javnosti predstavila izhodišča za pripravo zakona o davku na nepremičnine, s katerimi minister in ne premier Marjan Šarec nista bila seznanjena.

Diplomirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani in magistrirala iz javne uprave na univerzi Harvard v ZDA.

Visoki predstavnik za nasledstvo skrbi za uresničevanje sporazuma o vprašanjih nasledstva in s tem v zvezi predstavlja in zastopa stališča, ki jih predhodno potrdi vlada.

Mateja Vraničar Erman je četrta visoka predstavnica za nasledstvo od podpisa sporazuma o vprašanjih nasledstva leta 2001, ki je sicer začel veljati leta 2004.

Pred Ano Polak Petrič je bil visoki predstavnik Rudi Gabrovec, in sicer dvakrat - med letoma 2009 in 2014 ter med letoma 2001 in 2005. Od aprila 2005 do aprila 2009 je bil visoki predstavnik Miha Pogačnik.

Loading...