reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolsonaro se bo distanciral od marakeškega dogovora

Deli na:
Bolsonaro se bo distanciral od marakeškega dogovora

Novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro. - Foto: Reuters

Bodoči brazilski zunanji minister Ernesto Araujo v ponedeljek napovedal, da bo prihodnja vlada novega predsednika Jaira Bolsonara odstopila od dogovora ZN o migracijah, h kateremu je sedanja vlada pristopila.

"Bolsonarova vlada se bo distancirala od globalnega dogovora o migracijah, ki je bil sprožen v Marakešu, neustreznega instrumenta za obravnavanje tega problema," je na Twitterju sporočil Araujo, ki bo vodenje brazilske diplomacije prevzel januarja, ko bo prisegel Bolsonaro.

"Migracij ne bi smeli obravnavati kot globalnega vprašanja, temveč glede na realnost in suverenost vsake države," je dodal Araujo le nekaj ur po potrditvi dokumenta na konferenci v Maroku.

"Globalni dogovor, ki so ga podprle Brazilija in več kot 150 držav, ne ogroža suverene pravice držav do odločanja o svoji migracijski politiki," je v ponedeljek tvitnilo brazilsko zunanje ministrstvo.

Dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij.

Julija ga je podprlo vseh 193 članic ZN, razen ZDA, ki so se iz pogajanj umaknile že decembra lani. K dogovoru med drugim po napovedih niso pristopile Avstrija, Češka, Latvija, Poljska in Madžarska. Kot razloge za umik so navedli, da izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Dogovor bo 19. decembra z resolucijo potrjen še na Generalni skupščini ZN.