državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekatere državne blejske vile dočakale obnovo, za Pristavo iskanje najemnika

Deli na:
Nekatere državne blejske vile dočakale obnovo, za Pristavo iskanje najemnika

Foto: Bobo

Medtem ko nekatere državne vile ob Blejskem jezeru v zadnjem času vendarle dobivajo lepšo podobo, pa usoda Pristave ob Vili Bled še vedno ni jasna. Na generalnem sekretariatu vlade RS računajo, da bo do sredine meseca izdelana cenitev, nato naj bi pričeli s postopkom iskanja najemnika.

Kot so za STA povedali na sekretariatu, do sedaj interesa potencialih vlagateljev za najem ali nakup Pristave niso zaznali. "Obstaja pa interes nekaterih skupin ali posameznikov na Bledu, ki bi vzeli v najem le del stavbe, vendar so bile ponudbe zavrnjene, ker želimo celostno rešitev," so pojasnili.

Že leta 2012, ko je od najema Pristave odstopila Sportinina družba Condor Real, je blejska občina državi dali pobudo, da bi objekt brezplačno prenesli na lokalno skupnost. Blejski župan Janez Fajfar je namreč prepričan, da bi bila Pristava primerna za marsikatero kulturno ali drugo dejavnost. V stanju, v kakršnem je že več let, saj vse od leta 2002 bolj ali manj sameva, pa ni v ponos niti državi niti kraju.

Na generalnem sekretariatu sedaj o želji občine o brezplačnem prenosu lastništva Pristave, pravijo, da je to zagotovo ena od opcij, če v postopku razpolaganja ne najdejo rešitve za stavbo in če interes občine še obstaja.

Po opravljeni cenitvi naj bi stekel postopek za najem, prednost pri izbiri pa bo imel ponudnik, ki bo predstavil dolgoročno vizijo, so pojasnili na sekretariatu, kjer so cenitev objekta že opravili tudi konec leta 2012, a nato niso šli v razpis za iskanje najemnika ali kupca.

Je pa odtlej novega lastnika že našla Vila Sončnica, ki jo je leta 1936 zgradil nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar, v zadnjih letih pa je nezadržno propadala. Lani je od Agencije RS za okolje vilo za 456.000 evrov kupila zasebnica Elen Kenda Berce, ki vilo ureja v stanovanjsko-počitniški objekt.

Celovito prenovo je že lani dočakala protokolarna Vila Zlatorog, za katero je država pridobila tudi evropska sredstva. Evropska sredstva pa si bodo poskušali zagotoviti tudi za energetsko sanacijo Vile Bled, ki ostaja v upravljanju javnega gospodarskega zavoda Brdo.

Kot so pojasnili na generalnem sekretariatu vlade, imajo zdelan energetski pregled stavbe in načrt za energetsko sanacijo, ki jo je izdelalo podjetje Golea. Trenutno pa čakajo na razpis za evropska sredstva.