gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Ne samo fašisti, tudi partizani so pobijali Slovence na Kobariškem

Deli na:
Ne samo fašisti, tudi partizani so pobijali Slovence na Kobariškem

Na Kobariškem so partizani od 12. februarja 1943 do 30. avgusta 1947 ubili več kot 45 posameznikov, med temi tudi družino Licjotovih v Logjeh pri Breginju.

Umore je spremljalo še drugo nasilje: ropanje, grožnje, nasilne mobilizacije, okupatorjevo protinasilje.

Danes je na podlagi že do zdaj javno objavljenih podatkov, spominov, člankov in knjig povsem jasno ter znano, da so komunisti tudi na Primorskem organizirali in vodili partizanstvo (t. i. upor proti okupatorju) na enak način ter za enake namene kot v osrednji Sloveniji. Nekateri so sicer trdili, da se je primorska »NOB« razlikovala od tistega v Ljubljanski pokrajini, saj naj bi šlo za »čisti« upor proti okupatorju, brez revolucionarnih primesi. To seveda ni res. Tudi primorske »NOB« ne moremo ločiti od komunistične revolucije. Razlika je bila le v tem, da so na Primorskem komunisti svoje revolucionarno početje bolj prikrivali.

Primorska je bila prizadeta od italijanskega nasilja (fašizma, raznarodovanja), zato so bili Primorci bolj občutljivi za nasilje, hkrati pa veliko bolj dovzetni za boj proti okupatorju. To so komunisti s pridom izkoristili. Pri novačenju v svoje vrste so imeli lahko delo, saj so Primorci drli v partizane, posebno po kapitulaciji Italije jeseni 1943. Takrat so imeli komunisti nenadoma toliko moštva oziroma ljudi na razpolago, da so na veliko »razmetavali« z njihovimi življenji. Množično so jih pošiljali na Dolenjsko, kjer so jih uporabljali za napade na protirevolucijo. Mnogi so bili ubiti v povsem nespametnih bojih, seveda le za revolucionarno uničevanje nasprotnika oziroma za boj za oblast.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24