pakistan, linčanje Svet24.si

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

cepivo, cepljenje Svet24.si

Proticepilec se je po svoj odmerek odpravil z ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Slovenija

Ne glejte anket, sporoča Janša članom potapljajoče se stranke SMC

Deli na:
Ne glejte anket, sporoča Janša članom potapljajoče se stranke SMC

Zdravko Počivalšek in Janez Janša na kongresu SMC - Foto: Bobo

Delegati včerajšnjega kongresa SMC v Celju so prvaku stranke Zdravku Počivalšku podelili mandat za dogovor o združevanju, povezovanju in sodelovanju s sorodnimi strankami. Sprejeli so tudi manifest in programska izhodišča ter dobili pripombe, s katerimi bodo izhodišča dopolnili. Na Počivalškov predlog so izvolili 10 novih članov sveta stranke.

Počivalšek je v izjavi po kongresu, ki je v drugem delu potekal za zaprtimi vrati, povedal, da je navdušen nad energijo, ki jo je pokazal kongres. Utrip, ki so ga pokazali članice in člani, je po njegovih besedah temelj, na osnovi katerega bodo prihodnje leto na državnozborskih volitvah igrali glavno vlogo. Kongresa se je sicer udeležilo nekaj več kot 200 članov SMC in več kot 100 gostov.

Kongres je Počivalška pooblastil, da s sorodnimi strankami nadaljuje pogovore in se dogovori o združevanju ter povezovanju in sodelovanju.

V prihodnjem obdobju bo intenziviral pogovore z nekaj strankami. Z eno, in sicer Gospodarsko aktivno stranko (GAS), se pogovarjajo o združitvi, z dvema strankama pa delajo na predvolilnem povezovanju. Skupaj s temi tremi strankami in še nekaj neodvisnimi župani po Počivalškovih navedbah delajo na oblikovanju liberalnega centra. Nazadnje predvidevajo dogovarjanje o sodelovanju z morebitno skupno listo za volitve prihodnje leto.

Združitveni kongres z GAS bi lahko bil, če se bodo o tem dogovorili, do konca leta. Tudi o odločitvah povezovanja in sodelovanja bo odločal kongres, je poudaril Počivalšek.

"Naša stranka je bila, je in bo odprta za pogovore in sodelovanje z vsemi, ki so usmerjeni v razvoj za dobrobit Slovenije," je še zagotovil v odgovoril na vprašanje o morebitnem povezovanju tudi s parlamentarnimi strankami. Dodal je, da ne izključujejo nikogar.


Včeraj so sprejeli manifest, v katerem so zapisali, da SMC za prihodnje parlamentarne volitve preko združevanja in povezovanja liberalnega centra oblikuje politični odgovor na poglede tistih, ki želijo svojo pozornost nameniti prihodnjim desetletjem in ne preteklosti.

Počivalšek je povedal, da ima SMC jedro svojih volivcev in članov, ki je ostalo z njimi po vseh katarzah, ki so jih doživeli lani. Napovedal je, da bodo število volivcev nadgradili, pri čemer najprej računajo na tiste, ki so zadovoljni z delom obstoječe vlade. Teh ni malo, ocenjuje prvak SMC. Poudaril je, da bodo nagovorili tudi mlade, tiste, ki bodo v prihodnjih štirih letih dobili volilno pravico.

Temelj programa SMC je sicer enakomeren razvoj Slovenije: tvoja regija, tvoja prihodnost. "To so osnove, na katerih mislimo nagovarjati volivce, ki bodo drugo leto odločali o tem, kdo bo Slovenijo vodil v prihodnjem obdobju. Verjamem, da smo mi tista stranka, ki bo odločilno vplivala na to, v katero smer se bo Slovenija razvijala," je dejal Počivalšek.

Programska izhodišča SMC so sicer: zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, nadaljevanje debirokratizacije, razvoj za vse regije, stanovanjska politika, celovita demografska politika, potencial logistike, medicinske konoplje in slovenskega lesa. Zdaj so po Počivalškovih besedah dobili pripombe oz. priporočila za dopolnitev programa v smeri odnosa do mladih, izobraževanja starejše generacije in programa na področju medicinske konoplje, lesa, turizma.

Komentiral je tudi pogoje, ki jih je premier in prvak SDS Janez Janša nedavno navedel za sodelovanje v novi koaliciji. Med drugim je Počivalšek dejal, da je zanj pomembno varno okolje, ki bo omogočalo, da bomo v Sloveniji mirno živeli in se lahko ekonomsko razvijali. "Stališča do tega, da se bomo vsakih nekaj let pogovarjali o tem, da smo proti ali za resolucije o totalitarnih režimih, pa so mi tuje. Ocenjujem, da je za nas veliko pomembneje, da se poenotimo o ključnih zadevah, ki so pomembne za razvoj Slovenije," je pojasnil. Janša je bil sicer gost kongresa in je dvorano tudi nagovoril, med drugim je dobro delo gospodarskega ministra, čeprav je bil ta izpostavljen "brutalnim napadom". Članom je še položil na srce, naj ne gledajo anket, ki po njegovem v Sloveniji niso namenjene za merjenje, temveč za ustvarjanje javnega mnenja.

Na vprašanje glede fotografij Janševega dopustovanja z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem Počivalšek ni želel konkretno odgovarjati. "Ne morete me prepričati z nekimi novimi konstrukti," je odvrnil. Dejal je še, da je sam tisti, ki je doživel pogrom raznih slik o tem, kaj je počel in kaj ne, zato je "zelo rezerviran do takih konstruktov, ki jih nekdo sproducira, da se pozornost preusmeri s kašne bolj pomembne teme".

Loading...