favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nesramno sprenevedanje SD: Sloveniji je "podarila" Teš 6, zdaj pa želi postati zelena stranka

Deli na:
Nesramno sprenevedanje SD: Sloveniji je "podarila" Teš 6, zdaj pa želi postati zelena stranka

Termoelektrarna Šoštanj - Foto: Bobo

Delegati stranke SD so na kongresu v Velenju potrdili programska izhodišča za prihodnost, s katerimi stranka začenja proces programske prenove v levo in zeleno. Prvak SD Dejan Židan je v svojem govoru izrazil željo nadaljnjega vodenja SD, premierja Marjana Šarca pa so pozvali k sklicu koalicijskega vrha. Zanimivo: stranka, ki je "botra" projekta okolju niti najmanj prijaznega (in kriminalno predragega) projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, želi zdaj postati zelena stranka.

Programska prenova stranke temelji na treh paketih: socialnem, zelenem in razvojnem.

Del programskih izhodišč SD, ki ga je včeraj soglasno potrdilo okoli 300 delegatov, je načrt zelenih naložb, vreden preko 30 milijard evrov za naslednjih 10 let, za pospešena vlaganja v socialno, energetsko, prometno, digitalno in razvojno infrastrukturo, so udeleženci kongresa izpostavljali v včerajšnjih programskih razpravah.

V SD želijo v družbi med drugim začeti razpravo o nujno potrebnih investicijah, ki jih država potrebuje za razogljičenje energetike, vzpostavitev trajnostne mobilnosti in pospešitev vlaganj v znanje, raziskave in razvoj.

Pri usmerjanju SD v zeleno so bili deležni tudi nekaterih opomb glede na vlogo SD pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). A kot je včeraj dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, se bo Teš v 20 ali 30 letih zaprl, saj so fosilna goriva nevarna, država pa mora sprejeti tako zakonodajo, da bo lahko regijo, kot je Šaleška, prestrukturirala. Kar zadeva nepravilnosti pri Teš 6 so po njegovih navedbah že razčistili in od tega ne bežijo. Kdor je odgovoren, da je prišlo do tako velikega porasta cene projekta, bo odgovarjal, je dodal.

Predsednik SD Dejan Židan pa se je že v uvodnem nagovoru dotaknil razmer in položaja v Velenju in med drugim izpostavil, da v SD od vlade pričakujejo takojšen pristop k pripravi zakona o zapiranju Premogovnika Velenje, "ki mora opredeliti načine in vire za okoljsko, gospodarsko in socialno obnovo Šaleške doline".

Na področju socialnega programa so v SD kot kratkoročni cilj izpostavili zagotovitev dolgotrajne oskrbe čim prej v tem mandatu ter pospešeno gradnjo javnih najemnih stanovanj. Napovedali so tudi prizadevanja za uvedbo 30-urnega delovnika.

Med bistvenimi postavkami razvojnega paketa pa so poudarili povečevanje sredstev za znanost in razvoj ter tudi osrednje mesto kulture v slovenski družbi. To želijo podpreti tudi z gradnjo nacionalne znanstvene, izobraževalne in kulturne infrastrukture.

V SD podpirajo okrepljeno razvojno vlogo države, tudi s pomočjo podjetij v državni lasti, ki imajo možnost in nalogo biti družbeno odgovorna in presežke svoje dejavnosti vlagati tudi v raziskave in razvoj.

Predsednik SD Dejan Židan je v uvodu kongresa v Velenju, ki se ga je sicer skupaj udeležilo okoli 700 ljudi, dejal, da bo stranka s programskimi spremembami naredila premik v zeleno in v levo. Kot je poudaril, je "neoliberalni kapitalizem z izkoriščanjem človeka, družbe in okolja največji del problema, svet pa pelje v povezano okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in varnostno krizo". To bodo, kot napoveduje, spremenili.

Dejal je, da želijo razvijati tudi partnerstvo s sindikati in nevladnimi organizacijami, s katerimi jih povezujejo skupne vrednote.


"Tisto, kar socialna demokracija je in mora biti, je uresničenje koncepta leve širine. Združujemo ljudi skupnih vrednot in prepričanj, pri tem pa gre za mavrico od radikalnejših do zmernejših stališč," je dejal Židan, ki v tej širini vidi moč, in ne slabost.

V tej luči je spomnil na pestro politično jesen in dejal: "Socialni demokrati smo tisti, ki pozivamo k pameti. K umirjanju in treznosti. K dialogu, ker vanj verjamemo."

Tako je poudaril, da želijo živeti v državi, "ki ne odteguje pomoči najranljivejšim in kjer se dana beseda ali celo podpisana zaveza spoštuje, v državi, kjer so varnostne in obveščevalne službe namenjene zagotavljanju naše varnosti in se v nobenem primeru ne smejo zlorabljati za politično obračunavanje".

"Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja," je še ugotavljal Židan. Ob tem pa je posvaril, da obstajata dve možnosti: "Ali bomo spet utrdili skupne cilje in voljo, da pospešeno premaknemo stvari, rešimo probleme in uresničujemo koalicijske zaveze, ali pa bo v to posegel nekdo drug z oblikovanjem neke druge, desne vladne večine".

Kot je poudaril, SD poskuša v teh razmerah s pogovorom doseči, da v koaliciji okrepijo razloge, zaradi katerih so prevzeli odgovornost za državo. Hkrati je ponovil, da obžalujejo odločitev Levice, ki je sporočila, da ni več zavezana sporazumu o sodelovanju z vlado. A Židan verjame, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delajo dobre stvari za ljudi.

SD je kongres tako izkoristila tudi za poziv premierju Marjanu Šarcu naj čim prej skliče koalicijski vrh, na katerem se bodo pogovorili o odnosih v koaliciji, o izpolnjevanju zavez ter nadaljnjih projektih.

Židan se v uvodnem nagovoru ni mogel izogniti namigom, ki so se tudi pred tokratnim kongresom, čeprav ni volilni, pojavile v zvezi z nezadovoljstvom dela stranke na njegov račun. Poudaril je, da SD v času njegovega vodenja raste. Morda se po njegovih navedbah komu zdijo rezultati preskromni, a ob tem sporoča, da politika ne sme biti tek na kratke proge, ampak je maraton.

V izjavi ob robu kongresa je dodal, da je stranka pluralna in nikoli ni bila zelo prijazna do svojih predsednikov, pač pa je vedno želela, da naredijo več in bolje.

Evropski poslanec Milan Brglez pa je na Twitterju zavrnil namigovanja, da ga zanima vodenje SD.

Na kongresu so sprejeli še nekaj statutarnih sprememb za poglabljanje demokratičnih procesov in razvijanje strankine mreže.

Na kongres z naslovom Pogled v prihodnost niso vabili gostov iz drugih strank, je bilo pa med razpravljavci nekaj strokovnjakov oz. prepoznavnih obrazov, med drugim direktor družbe Eles Aleksander Mervar, ekonomist Jože P. Damijan, sindikalist Dušan Zorko in Nina Štros iz Greenpeaca v Sloveniji.