DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Robert Golob gre na volitve s stranko Gibanje Svoboda, njegova podpredsednica je Urška Klakočar Zupančič

Deli na:
Robert Golob gre na volitve s stranko Gibanje Svoboda, njegova podpredsednica je Urška Klakočar Zupančič

Robert Golob - Foto: Bobo

Okoli 170 delegatov stranke Z.Dej je na današnjem kongresu potrdilo preimenovanje v stranko Gibanje Svoboda in za njenega predsednika izvolilo gospodarstvenika Roberta Goloba. Potrdili so tudi programska izhodišča, med katerimi Golob izpostavlja podnebno agendo, zdravstvo in zdravstveno krizo ter izzive medgeneracijskega dialoga.

Podpredsednica stranke bo pravnica Urška Klakočar Zupančič, generalni tajnik pa nekdanji novogoriški župan Matej Arčon. Kandidatka za predsednico sveta stranke je zdravnica Mirta Koželj, o njenem imenovanju bodo člani sveta stranke odločali na četrtkovi dopoldanski seji sveta stranke.

"To, da imamo v najožjem vodstvu na eni strani sodnico, ki se bo trudila, da vrnemo pravno državo, na drugi pa zdravnico, ki se bo trudila, da zdravstvo preoblikujemo in iz epidemije izplujemo na pravi način, vam pove, da so se ljudje, strokovnjaki, končno odločili, da vstopijo v politiko, in ne prepuščajo tega prostora samo poklicnim politikom, ki se potem večino časa prrekajo," je dejal. Nimamo se namena prerekati o preteklosti, ampak se ukvarjati izključno s prihodnostjo.

Kot je v izjavi ob robu kongresa dejal Golob, so v imenu stranke namenoma uporabili izraz gibanje, "ker želimo pokazati, da nismo navadna stranka, da smo drugačni". Kot je še povedal, so z današnjim dnem "vzpostavili platformo" in k sodelovanju vabijo vse, ki bi se jim želeli pridružiti. Kot je dejal, se jim dnevno pridružujejo novi člani, in verjame, da bo stranka še rasla. Marca naj bi imeli volilno konvencijo, ko bo znana tudi lista kandidatov za poslance, ki jo bodo potrjevali z zbiranjem podpisov volivcev.

Pripraviti predlog ekipe, ki bo "na prvi bojni liniji do 24. aprila", je prva naloga Arčona, ki, kot je dejal, verjame, da jim bo "na krilih Goloba" uspelo na volitvah doseči odličen rezultat.

Klakočar Zupančičeva pa je Golobove besede o programskih izhodiščih dopolnila še z napovedjo, da se bodo zavzemali tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava in tudi "za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne".Golob je napovedal, da se bodo v stranki udeležili sestanka s strankami KUL. V njih vidijo "naravnega zaveznika" je dejal, o tem, ali bi se pridružil koaliciji, pa je še prezgodaj govoriti, je navedel. "Če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, moramo sodelovati z vsemi tistimi, ki spoštujejo iste vrednote - spoštovanje, sodelovanje, solidarnost," je dejal.

Golob je bil deležen tudi vprašanj o besedah premierja Janeza Janše, ki je dejal, da gre pri Golobu za popravni izpit Zorana Jankovića. A se je komentarja vzdržal, ker je prepričan, da imajo ljudje dovolj prepiranja med politiki. "Ne vstopamo v politiko, da bi se kregali z ostalimi, kaj si mislijo o nas. Verjamemo, da je treba dati Slovencem boljšo prihodnost," je dejal.

V pogovoru za Odmeve TV Slovenija je Golob odgovarjal tudi glede izbire nekdanje sodnice Klakočar Zupančičeve, ki je sodniške vrste zapustila po sporu s sedanjo vlado. Na vprašanje, ali gre pri tem za sporočilo, da gre za stranko ljudi, ki so imeli težave s sedanjo oblastjo, je odgovoril, da gre prej za sporočilo, da je stranka "gibanje ljudi, ki verjamejo v iste vrednote, in to so zagotovo vrednote, ki niso v sozvočju z vladajočo politiko". "Nekateri od njih so žrtve vladajoče politike, ne pa vsi."

"To, da imamo v najožjem vodstvu na eni strani sodnico, ki se bo trudila, da vrnemo pravno državo, na drugi pa zdravnico, ki se bo trudila, da zdravstvo preoblikujemo in iz epidemije izplujemo na pravi način, vam pove, da so se ljudje, strokovnjaki, končno odločili, da vstopijo v politiko, in ne prepuščajo tega prostora samo poklicnim politikom, ki se potem večino časa prerekajo," je dejal.

Zanikal je, da bi ga kdorkoli nagovoril h kandidaturi: "Še največ zaslug ima verjetno prav gospod Janša s svojim avtoritativnim načinom vladanja in tem, da ruši vse družbene podsisteme."