Revija Reporter
Slovenija

Navdušenci nad droni v Ljubljani poudarjali: bezpilotni letalniki lahko rešujejo življenja

STA

29. apr. 2018 6:00

Deli na:

Droni, ki so bili še pred nekaj leti le konjiček navdušencev, danes rešujejo življenja, so poudarili na mednarodni konferenci, ki jo je od srede do petka v Ljubljani priredilo Evropsko združenje številke za klic v sili 112 (EENA). Droni lahko pomagajo službam za zaščito in reševanje, imajo pa tudi velik potencial za nadaljnji razvoj, so dodali.

V nekaterih primerih reševanja, kjer je za človeka prenevarno, so droni nepogrešljivi, je v sredo v konferenčnem sklopu o dronih dejal Romeo Durscher iz družbe DJI, ki je med vodilnimi v razvoju in izdelavi civilnih dronov za uporabo v osebne in poklicne namene. Z njo sodeluje tudi EENA.

Droni so tako po njegovih besedah zelo uporabni pri nesrečah, kjer je nevarnost radioaktivnosti. Reševalce je treba v takih primerih posebej zaščititi, medtem ko lahko droni opravijo svojo nalogo iz zraka brez težav, tako da se ljudje ne izpostavljajo nevarnostim.

Droni so lahko koristni tudi ob hudih poplavah, ko voda zalije vse in ni mogoče videti niti tabel z imeni ulic, niti hišnih številk, niti drugih znakov, je dejal. S pomočjo umetne inteligence je po njegovih besedah mogoče zelo natančno videti, kakšen je kraj, ko ni poplavljen. Informacije, zbrane v času poplave, pa je po njegovem pojasnilu mogoče uporabiti denimo pri načrtovanju preventivnih ukrepov ali pa morebitnih prihodnjih reševalnih akcij.

Ob tem se po njegovih besedah porodi vprašanje zaščite osebnih podatkov, pridobljenih na ta način, kar je po njegovih besedah "super zapleteno". Gre za globalno vprašanje, kako zaščititi osebne podatke, na katero bi morali najti odgovor kot skupnost, je menil.

Tomas Gislason iz islandske službe za zaščito in reševanje je dejal, da so se pred štirimi leti začeli ukvarjati z droni kot ljubiteljski navdušenci. Okolica je bila najprej zadržana do novosti, ko pa so spoznali njene prednosti, so jih začeli klicati na pomoč v sili, je povedal. Po njegovem opozorilu lahko reševalci s pomočjo drona lažje opravijo svojo nalogo na težko dostopnem terenu.

Prednosti uporabe dronov so se po njegovih besedah pokazale denimo v reševalni akciji planincev, ki sta ostala ujeta na gori, kjer je bila dostopnost težka in vidljivost zelo slaba. Skupina, ki je sodelovala v akciji, je na letošnji konferenci prejela nagrado za izjemne dosežke na področju reševanja z uporabo tehnologije.

Predavatelj na kolidžu za zaščito in reševanje pri estonski akademiji za varnostne vede Andres Mumma je izrazil zaskrbljenost, ker politični odločevalci v Estoniji še niso prepoznali možnosti za uporabo podatkov, pridobljenih z droni, pri oblikovanju politik civilne zaščite. Odločevalci in načrtovalci bi se morali izobraziti na tem področju, je menil.

Potrebna je potrpežljivost, je dejal Alfonso Zamarro, ki je v združenju EENA zadolžen za področje dronov. Droni po njegovem opozorilu postajajo vse boljši in zmogljivejši. Tako bo prednosti njihove uporabe vse več, hkrati pa jih bo bolje spoznavala tudi javnost.

Na mednarodni konferenci EENA so se ukvarjali z aktualnimi vprašanji v stroki. Poleg vloge dronov pri zagotavljanju civilne zaščite so obravnavali koristi, ki jih hiter razvoj računalništva lahko prinese službam za zaščito in reševanje. V razpravi o kibernetski varnosti pa so se spraševali, kako izboljšati kibernetsko varnost pri organizacijah za zaščito in reševanje.