GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Navadna laž!« je Golob zabil Mahniča, ki se je premierja lotil z očitki o vzpostavljanju paraobveščevalne službe

Deli na:
»Navadna laž!« je Golob zabil Mahniča, ki se je premierja lotil z očitki o vzpostavljanju paraobveščevalne službe

Predsednik vlade Robert Golob v DZ. - Foto: STA

Premier Robert Golob je v okviru poslanskih vprašanj na seji DZ pojasnjeval tudi odločitev, da se varovanje predsednika vlade, ki je bilo prej urejeno v okviru policije, prenese na generalni sekretariat vlade. Takšen sistem je v preteklosti že deloval in to dokazano učinkovito, število varnostnikov in njihove naloge pa se niso spremenile, je dejal.

Poslanec SDS Žan Mahnič je predsednika vlade vprašal glede uredbe o varovanju predsednika vlade, po kateri se po novem varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov izvaja v okviru generalnega sekretariata vlade, pred tem pa je to več let počel center za varovanje in zaščito v okviru policije. Uredba po Mahničevih pojasnilih predvideva premestitev potrebnega števila policistov, medsebojno obveščanje in uporabo opreme, generalnemu sekretariatu vlade pa omogoča tudi pisne sporazume z drugimi organi in organizacijami.

Mahniča je med drugim zanimalo, ali se "vzpostavlja paraobveščevalna služba". Po Golobovih navedbah je "kakršnokoli sprenevedanje o tem, da gre za vzpostavitev vzporednega sistema, ki ga Slovenija še ni videla, navadna laž". Kot je pojasnil, je bil takšen sistem že v veljavi v času nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška.


"Ne izmišljujemo si novih sistemov, vzpostavljamo pa sistem, ki je nekoč deloval. Zaradi tega, ker smo vzpostavili sistem, ki je že deloval v preteklosti in to dokazano učinkovito, in v katerem opravljajo vse naloge izključno izurjene policistke in policisti, to jasno pove, da so lahko vaše insinuacije o vlogi nekih paraenot samo insinuacije," je dejal premier. Po njegovih besedah je bila uredba sprejeta na vladi in je stvar interne organizacije delovanja vlade.

Kot je še pojasnil Golob, so policisti premeščeni v generalni sekretariat vlade, kjer opravljajo naloge, določene z zakonom in uredbo. Niti število varnostnikov niti njihove naloge se niso spremenili, je zatrdil.

Na Mahničeve navedbe, da je s prenosom organizacije varovanja Golob izrekel nezaupnico notranji ministrici Tatjani Bobnar, pa je premier odgovoril, da ministrica ima njegovo zaupanje.