avtobusi lpp trole trola bobo Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

pametni telefon, otrok Svet24.si

Pametni telefoni so hujša grožnja človeštvu ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

james michael tyler gunther Njena.si

Bitko z rakom izgubil Gunther iz Prijateljev

marquez Ekipa24.si

Zvezdnik motoGP-ja na pragu tragedije, kar je ...

Slovenija

Napovedi IJS: Slovenija v temno rdeči fazi že sredi septembra, do pomladi bo okužen domala vsak necepljen

Deli na:
Napovedi IJS: Slovenija v temno rdeči fazi že sredi septembra, do pomladi bo okužen domala vsak necepljen

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Epidemija covida-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra.

Na IJS izpostavljajo, da smo glede na novi semafor ukrepov v drugi fazi, v tretjo pa bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah, opozarjajo.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,39, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,33.

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," so zapisali v zadnji projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji.

Da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so izpostavili na IJS. Ob tem pa so navedli, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 180 prebivalec. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 649, kažejo podatki inštituta.

Loading...