Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najbogatejši slovenski optiki

Deli na:

Optiki in specializirane trgovine mastno služijo na račun trgovanja z očali. Od približno 150 optikov je le nekaj takih, ki imajo na računu minus. Z optiko se ukvarjajo tudi nekateri okulisti in tako še dodatno polnijo svoj bančni račun. Med rekorderji so gotovo Tihomir Krstić iz Ljubljane, Marjan Irman iz Žalca ter zakonca Kukovič iz Ajdovščine, pa tudi ljubljanska Mestna optika, d.  d. Tako je kljub temu, da je optikov več kot dovolj.

Optiki in specializirane trgovine mastno služijo na račun trgovanja z očali. Od približno 150 optikov je le nekaj takih, ki imajo na računu minus. Z optiko se ukvarjajo tudi nekateri okulisti in tako še dodatno polnijo svoj bančni račun. Med rekorderji so gotovo Tihomir Krstić iz Ljubljane, Marjan Irman iz Žalca ter zakonca Kukovič iz Ajdovščine, pa tudi ljubljanska Mestna optika, d.  d. Tako je kljub temu, da je optikov več kot dovolj.

Kot so sporočili z zavoda za zdravstveno zavarovanje ima z njimi sklenjeno pogodbo tudi za dejavnost okulistike 62 zasebnih izvajalcev. Z namigovanji, da so optiki in okulista preveč tesno povezani, je seznanjena tudi komisija za preprečevanje korupcije. A to nevarno razmerje naj bi odpravila uvedba nove sistemske ureditve celotnega področja medicinsko-tehničnih pripomočkov, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja od  1. marca 2010.

Preveč tesni odnosi

»Prav tako pričakujemo, da bo nova ureditev povečala tekmovalnost in konkurenco med optiki pri ponudbi očal, saj upravičeno pričakujemo, da bodo zavarovanci z naročilom očal bolj obiskovali tiste pogodbene optike, ki bodo imele bolj kakovostno ponudbo svojih izdelkov in storitev od drugih, saj imajo zavarovanci pravico do proste izbire pogodbene optike. Prve take trende že opažamo in jih podrobneje spremljamo, s čimer bomo javnost podrobneje obvestili predvidoma v drugi polovici tega leta,« je povedal Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Na vprašanje, ali je sporna tudi prodaja očal z dioptrijo na izpostavah slovenske pošte, pa je odvrnil, da s Pošto Slovenije nimajo sklenjene pogodbe. O spornosti bi lahko govorili le v smislu strokovnosti take prodaje glede na dejstvo, da je ne opravljajo ustrezno usposobljeni delavci.

Donosni priimek

Začetki Optike Clarus segajo v leto 1989, ko se je takrat triindvajsetletni Tihomir Krstić odločil, da je čas, da se loti svoje obrti. Tržno nišo na relativno zasičenem optičnem trgu je našel v ponudbi očal za otroke, ki je bila v Sloveniji izredno slaba. Toda v Optiki Ciciban, kakor se je imenovala prva poslovalnica, niso ponudili le očal za otroke, ampak tudi za odrasle. Danes so Optike Clarus v Ljubljani, Kopru, Celju in Mariboru. Ime Clarus ima tudi največji slovenski optični center v ljubljanskem BTC in se po velikosti, meri kar 600 kvadratnih metrov, ponudbi in storitvah lahko primerja z velikimi optičnimi centri razvitejših zahodnih sosedov. Clarus je primer agresivne sodobnega trženja, kar se pozna tudi v donosnosti njegove obrti. Njegovo podjetje Planeta, d. o. o., s sedežem na Šmartinski cesti je imelo lani več kot štiri milijone evrov in pol čistega prihodka od prodaje in več kot 300 tisoč evrov čistega dobička. Podjetniška žilica ga je lani spodbudila k ustanovitvi specializirane prodajalne za zdravo življenje – Zdravje Clarus in prvega slovenskega Bio bara v Cityju BTC. Tihomir, ki mu prijatelji pravijo tudi Tihi, je tudi lastnik Golf kluba Clarus in znanec mnogih znanih in premožnih Slovencev.

Več kot milijon evrov prihodka od prodaje je imel lani tudi Miro Krstič oziroma Ekspres Optika Miro Krstič  s. p., s sedežem na Tržaški. Poslovni izid lanskega obračunskega obdobja kaže na skoraj 70 tisoč evrov. V Ljubljani deluje že od leta 1986 in je Ljubljančanom dobro poznan.

Slab vid kot vir zaslužka

V trgovanju z očali sta našla svojo priložnost tudi neznana zakonca Kukovič, Magda in Marjan, ki vodita podjetje Art optika, d . o. o., podjetje za proizvodnjo in trgovino z očali in priborom. Podjetje jima je lani prineslo milijon osemsto evrov čistega prihodka od prodaje. Čisti dobiček pa je okoli 200 tisoč evrov. Imata tudi okulistično ambulanto, kjer dela več oftalmologov, in podjetje O. K. M., kjer proizvajajo optične leče.

Zelo znan pa je Marjan Irman, oftalmolog in očesni kirurg v Žalcu, ki se ukvarja z optiko in okulistiko. Podjetje Optika Irman, d. o. o., ki ga imata z ženo Branko, jima je lani pomagalo do nekaj več kot milijon sto evrov. Velja za začetnika, saj je pri nas uvedel lasersko operacijo po metodi PRK leta 1996, pa tudi LASIK, LASEK in EPILASIK. Od leta 1993 imajo koncesijo in program za ambulantno specialistično dejavnost ter operacije sive mrene. Irman je že zelo kmalu ugotovil, da so ljudje za vid pripravljeni odšteti precej denarja.

Podobno tudi Dušan Pušnik, ustanovitelj očesnega kirurškega centra, ki ga uspešno vodi od 1999 v Novem mestu. Je član Evropske oftalmološke akademije, Ajpes pa njegovemu podjetju Pušnik-Novljan, d. o. o., kaže prav tako več kot milijon evrov čistih prihodkov. Pušnika najdete tudi v ZD Radovljica. Njegov tekmec je  Dejan Stušek z Optiko Glasmaher, ki na veliko oglašuje. Prvo optiko je imel v Brežicah, na račun njegovega s. p. pa je lani priteklo nekaj več kot 800 tisoč evrov čistega prihodka od prodaje.

VEČ V TISKANI IZDAJI