Revija Reporter
Slovenija

Nadzorni svet SDH predvidoma tudi o popolnitvi uprave

STA

25. apr. 2018 7:25 Osveženo: 7:26 / 25. 4. 2018

Deli na:

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes predvidoma razpravljal tudi o popolnitvi uprave po nedavni odločitvi članice uprave Nade Drobne Popovič za odstop. V primeru odločitve bo v upravo začasno vstopil eden od nadzornikov. Na dnevnem redu seje je tudi potrjevanje revidiranega letnega poročila SDH za lani.

Nadzorniki SDH so se z nepreklicno odstopno izjavo Drobne Popovičeve seznanili na izredni seji pred 14 dnevi, odstopila pa naj bi iz osebnih razlogov. Drobne Popovičeva bo sicer funkcijo opravljala do izteka odpovednega roka po pogodbi o zaposlitvi, ki je 60 dni.

V upravi SDH bi tako po izteku tega roka ostala le še predsednica uprave Lidija Glavina, medtem ko zakon o SDH predvideva tričlansko upravo. Nadzorniki SDH so si vse od decembra lani sicer prizadevali najti tretjega člana uprave, a ga niso uspeli imenovati.

Ker je glede na te izkušnje v 60 dneh po normalnem postopku imenovanja praktično nemogoče dobiti novega člana uprave, bodo nadzorniki predvidoma obravnavali možnost, ki jim jo daje zakon o gospodarskih družbah. Skladno s tem lahko začasno, za obdobje največ enega leta, funkcijo člana uprave prevzame tudi eden od nadzornikov.

Poleg predsednika Damjana Beliča v nadzornem svetu sicer sedijo še Duško Kos, Igor Kržan, Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik. V medijih se je največkrat omenjalo, da bi se lahko za začasni vstop v upravo odločil Belič.

Nadzorniki imajo sicer na dnevnem redu današnje seje tudi potrjevanje revidiranega letnega poročila SDH za 2017. Po nerevidiranih in nekonsolidiranih podatkih je holding lani ustvaril 31,9 milijona evrov čistega dobička, kar je za 37 odstotkov manj kot v 2016.