900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Uran odstopa?

Deli na:

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran naj bi v soboto opoldne zaradi zdravstvenih razlogov odstopil, je STA neuradno izvedela v cerkvenih krogih. Na mestu ljubljanskega nadškofa in metropolita naj bi ga nadomestil mariborski nadškof koadjutor Anton Stres. V ljubljanski nadškofiji omenjenega ne želijo komentirati.

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran naj bi v soboto opoldne zaradi zdravstvenih razlogov odstopil, je STA neuradno izvedela v cerkvenih krogih. Na mestu ljubljanskega nadškofa in metropolita naj bi ga nadomestil mariborski nadškof koadjutor Anton Stres. V ljubljanski nadškofiji omenjenega ne želijo komentirati.

 

Uran nadškofijo vodi od leta 2004, v zadnjem času pa je bil večkrat hospitaliziran zaradi zdravstvenih težav.

Zadnjič je bil 64-letni Uran zaradi nenadne slabosti hospitaliziran 9. oktobra, v bolnišnici pa je preživel teden dni. Kot so tedaj pojasnili v tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije, so opravljene preiskave pokazale oslabelost srca.

Uran je bil 16. decembra 1992 imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, 31. decembra 1992 pa za kanonika in dekana stolnega kapitlja ter za arhidiakona prvega arhidiakonata. 6. januarja 1993 ga je v škofa v Rimu posvetil papež Janez Pavel II. Ob posvečenju si je za škofovsko geslo izbral geslo: "Da, Oče".

Za ljubljanskega nadškofa metropolita je bil Uran imenovan 25. oktobra 2004, umeščen pa je bil 5. decembra v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Na tem položaju je nasledil Franca Rodeta, ki je bil ljubljanski nadškof od marca 1997. Pred njim je bil od leta 1980 ljubljanski nadškof in metropolit pokojni Alojzij Šuštar.

Kot piše na spletni strani slovenske Katoliške cerkve, bo v soboto opoldne Uran v cerkvi sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano vodil slovesno mašo ob 15-letnici Radia Ognjišče. Na omenjenem radiu pa so zatrdili, da nimajo podatka, da bi Uran v okviru maše napovedal svoj odstop oz. odstopil.

"Mi do sedaj nismo dobili nobenega sporočila, da bi maša potekala na kakršen koli drugačen način oz. da bi morali mašo na kakršen koli način prilagoditi," je za STA dejal urednik informativnega programa Radia Ognjišče Alen Salihović in zatrdil, da je maša napovedana in da kakšne posebnosti med mašo niso predvidene.

V skladu z zakonikom cerkvenega prava bo morebitni postopek za imenovanje novega ljubljanskega nadškofa vodil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Ta v skladu z zakonikom naredi poizvedbe in pripravi listo treh možnih kandidatov. Osebno mnenje in mnenje škofov o treh predlaganih kandidatih pošlje Svetemu sedežu.

Nuncij se o primernosti kandidatov posvetuje tudi s člani zbora svetovalcev in stolnega kapitlja, pa tudi z nekaterimi drugimi duhovniki in laiki. Zbor svetovalcev v škofiji sestavljajo nekateri člani duhovniškega sveta (skupnost duhovnikov, ki kot škofov senat po določbi prava pomaga pri vodstvu škofije).

Stolni kapitelj pa je zbor duhovnikov, ki v stolnih cerkvah opravlja slovesnejša bogoslužna opravila in druge naloge po pooblastilu krajevnega škofa. Postopek izbire novega nadškofa nato nadaljuje kongregacija za škofe, končno pa ga imenuje papež osebno.