Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protikapitalistična okupacija Ljubljane, Maribora, Kopra

Deli na:
Protikapitalistična okupacija Ljubljane, Maribora, Kopra

Foto: Bobo

V okviru globalnih protestov se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo približno 300 protestnikov, ki nasprotujejo "nasilju finančnega kapitalizma", njihovo število pa še narašča. Del protestnikov naj bi se zdaj po napovedih odpravil pred stavbo ameriškega veleposlaništva, nekateri pa naj bi se odpravili pred Ljubljansko borzo.

Protestni shod na Kongresnem trgu je miren, zbrane pa je nagovoril predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik. "Zbralo se nas je dovolj za spremembe," je poudaril. Nato je pozval ljudi, naj spregovorijo o težavah.

Protestniki z različnimi transparenti opozarjajo na po njihovem nepravično prerazporeditev bogastva in potrebo po spremembi sistema. "Ne bomo plačevali vaše krize", "Za pravično delitev sredstev", "Pravico imam, da mislim" ter "Banke in borze, zategnite pasove okoli svojih vratov" se glasijo napisi na transparentih.

K protestu so v minulih dneh pozivali člani Skupščine 15O, v kateri so združeni predstavniki gibanja Nevidni delavci sveta (IWW) ter drugi posamezniki, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative. Predstavniki gibanja sicer protesta, ki naj bi bil po napovedih miroljuben, niso prijavili na policiji.

Kot so pojasnili na spletni strani Facebook, so dogodek želeli prijaviti, vendar so jim na ljubljanski upravni enoti pojasnili, da bodo shod, ki ga različne socialne skupine oglašujejo zgolj prek socialnih omrežij in nima organizatorja, obravnavali kot "spontani javni shod".

Policisti so sicer danes v Ljubljani poostrili nadzor. Poleg na kongresnem trgu je več policistov opaziti pred poslopjem vlade in državnim zborom, varnost pa je že od dopoldanskih ur okrepljena tudi pred ameriškim veleposlaništvom. Nad Ljubljano kroži tudi policijski helikopter.

Predstavnik društva Duh časa Matjaž Ugovšek je za STA dejal, da so se v društvu za sodelovanje na današnjem protestu odločili, ker nasprotujejo sistemu, ki je po njihovem mnenju nepošten in ne skrbi za državljane. V društvu po njegovih besedah sicer ne verjamejo, da današnji shod lahko spremeni obstoječi sistem, vendar pa želijo javnost obvestiti o možnostih, ki jih imajo.

Predstavniki Skupščine 15O sicer želijo z današnjim protestom prispevati k skupnemu gibanju. V skupni izjavi izpostavljajo upor proti finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe majhnega dela svetovnega prebivalstva.

Približno 200 protestnikov se je danes dopoldne že zbralo v Kopru, kjer so s transparenti opozarjali na stranpoti globalne finančne in gospodarske ureditve in pozvali k spremembi. Protesti so potekali mirno, nekateri od protestnikov pa so pozivali tudi k bojkotu bližnjih predčasnih parlamentarnih volite. Trenutno pa se protestniki zbirajo tudi v Mariboru na Trgu Leona Štuklja.

Današnji protesti v Sloveniji sicer potekajo v okviru globalnih protestov proti nasilju finančnega kapitalizma, ki so se začeli 17. septembra v ZDA, in sicer z neuspešnim poskusom "zasedbe" Wall Streeta. Ameriškim protestnikom se danes pridružujejo aktivisti po več kot 1300 mestih v Kanadi, Evropi, ter tudi nekaterih azijskih in afriških mestih.

Na dogajanje so se danes odzvali v SDS, kjer poudarjajo, da globalna akcija vsekakor odpira nekatera pomembna vprašanja sedanjega časa, zlasti glede odgovornosti za svetovno finančno krizo. "Čutimo se del tistih 99 odstotkov, ki ima dovolj pohlepnosti in korupcije preostalega enega odstotka. Breme gospodarske krize ni pravično porazdeljeno, tudi v Sloveniji ne," so zapisali in dodali, da je pajdaški kapitalizem v Sloveniji uničil številna podjetja, druga pripeljal na rob preživetja in postavil pod vprašaj normalnost, v kateri podjetnik lahko uspe le, če investira in odpira dobra delovna mesta.

V SDS se sicer, kot navajajo, ne strinjajo z obupanim zatekanjem k propadlim iluzijam in utopičnim regresijam, ki ga je v tem gibanju tudi opaziti. "Jeza na nekaj tujih finančnikov ali domačih tajkunov ne pomaga. Delimo lahko le, kar smo ustvarili. Samo, če ustvarimo več, lahko več tudi delimo. Zato moramo dograditi državo, da bo poskrbela, da se lahko svobodno ustvarja, da nastajajo delovna mesta in da nihče ni odrinjen," poudarjajo.

V Mariboru okoli 400 protestnikov

Maribor se je danes pridružil več kot 1300 mestom po svetu, kjer ljudje izražajo svoje nestrinjanje z "nasiljem finančnega kapitalizma". Na Trgu Leona Štuklja se je popoldne zbralo blizu 400 ljudi, od mladih do upokojencev, ki so dobili možnost, da na priložnostnem odru med upravnima zgradbama obeh mariborskih bank izrazijo svoja mnenja.

Mariborske proteste je pripravila skupina, za katero po njihovih besedah ne stoji nobena organizacija, še manj politična stranka. Njihovo sporočilo je enako današnjim sporočilom protestnikom iz vseh drugih držav, to pa je nestrinjanje z nepravično delitvijo sveta na revne in bogate, s kapitalističnim sistemom, privatizacijo naravnih virov, zdravstva, kulture, nehumanostjo do držav tretjega sveta ter nehumanim ravnanjem do ostalih živih bitij našega planeta.

Čeprav so v Mariboru načrtovali še večje število spontanih protestnikov, pa so organizatorji zadovoljni tudi s tem, kar so dosegli. Kot je dejal eden od organizatorjev Sanjin Jašar, je bil prepričan, da se bo zbrala vsaj takšna množica, saj ve, da je ljudem dovolj vsega.

"Že dolga leta politiki govorijo v našem imenu. Mi jih poslušamo in se zgražamo nad tem, kar govorijo, a ko so enkrat volitve za nami, je naslednja štiri leta težko karkoli spremeniti. Vendarle pa potem pride do trenutka kolektivne zavesti, ko ljudje dejansko ugotovijo, da je njihova zadnja možnost, da stvari vzamejo v svoje roke. Danes je šele začetek, dogajalo se bo redno in vse bolj množično, naša stališča pa bodo vse bolj jasna," je dejal Jašar.

Sicer pa bodo v Mariboru mirno protestirali do osme ure zvečer, celoten dogodek pa naj bi se odvijal zgolj na Trgu Leona Štuklja. Čeprav gre pri današnjih protestih za nekakšen poziv k globalni revoluciji, so se Mariborčani odločili, da bodo uporabili izraz evolucija, saj pravijo, da ni čas samo za spremembo sistema, ampak tudi načina razmišljanja.