Revija Reporter
Slovenija

Nadškof Cvikl: Želim, da bi vsak od vas doživel spoznanje, da ni sam

STA

12. apr. 2020 12:05 Osveženo: 12:06 / 12. 4. 2020

Deli na:

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Bobo

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je velikonočno mašo daroval v mariborski stolnici. Med drugim je dejal, da je velikonočno jutro, ko je po verovanju kristjanov Jezus Kristus vstal od mrtvih, nov začetek življenja, ki prinaša mir, veselje in upanje. "In to je tisto, kar človeku daje nov smisel," je dodal.

Po besedah nadškofa je Jezus s svojim vstajenjem na veliko noč pokazal, da želi biti človekov sopotnik in da je živi Bog. "Ni torej tisti Nietzschejev bog, mrtev bog, ki ga ni v našem življenju in naših vsakdanjih opravilih. Ne, naš Bog je živ in želi biti naš sopotnik ter nam prinesti tisti mir, ki ga svet ne more dati," je dejal.

S svojim vstajenjem je Kristus po besedah nadškofa prinesel dar večnega življenja, ki so ga prejeli vsi, "zato želim, da bi vsak od vas, čeprav v teh izrednih razmerah, v teh nenavadnih okoliščinah, v krogu svoje družine ali pa sam v svojem stanovanju doživel spoznanje, da ni sam." "Kajti k vsakemu od nas prihaja naproti vstali Jezus. Mi se moramo samo odločiti, da ga iščemo in da mu odpremo vrata. In ko bo vstopil, bomo začutili, da je naše življenje dobilo novo vsebino," je dejal.

Vsem je zaželel, da bi začutili, da so na veliko noč povezani kot eno veliko občestvo, ki ga je povezal Kristus. "Naj bo ta dan, ta velika noč, ki je tako svojska, tako drugačna od drugih, dan, ko bomo v svojem srcu začutili veselje in rojevanje novega upanja, ker takrat se nas bo zares dotaknila," je zaključil.

Novomeški škof Andrej Glavan je v svoji velikonočni poslanici spomnil na odrešilno smrt in vstajenje Jezusa, ki je nase prevzel vse naše grehe in preizkušnje: "Ne pozabimo, ko se v različnih izolacijah v nas naseljuje tesnoba, ko spremljamo bogoslužja le prek zaslonov, ko ne moremo k velikonočni spovedi, ko prejemamo le duhovno obhajilo, da je Jezus vstal od mrtvih. On živi in ostaja med nami."

Vernim je voščil tudi soboški škof Peter Štumpf. "Kar letos za veliko noč ne bomo storili, ker pač ne moremo, naj zaradi ljubezni do Vstalega Jezusa in ljubezni do sebe in drug do drugega postane naša velikonočna hvalnica Bogu," je zapisal Štumpf in vernikom položil na srce, naj molijo tudi za tiste, ki so zboleli zaradi koronavirusa, za zdravnike, drugo medicinsko osebje in za vse, ki so na ta praznični dan v službi vseh nas.

Na velikonočno nedeljo običajno zjutraj v cerkvah potekajo velikonočne maše s procesijami. Teh letos zaradi epidemije novega koronavirusa ni bilo, pač pa so škofje povabili vernike, da se ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku. Ob 10. uri so nato škofje v svojih stolnicah, duhovniki pa s svojih župnijah brez fizične navzočnosti vernikov darovali velikonočne maše.