sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar bi na mejo poslal vojsko

Deli na:
Cerar bi na mejo poslal vojsko

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar po sestanku s predstavniki parlamentarnih strank ocenjuje, da ima predlog novele zakona o obrambi, s katerim bi vojski dali dodatna pooblastila za pomoč policiji pri varovanju meje, zadostno podporo. Če bo konstruktivno vzdušje obstalo tudi v DZ, je po njegovem mnenju mogoče, da bi bil zakon danes sprejet in v sredo uveljavljen.

Tako bi lahko vlada državnemu zboru že v sredo predlagala, da se ukrepi, ki bi sledili zakonskim spremembam, uveljavijo in bi lahko vojska nemudoma začela izvajati dodatne naloge, je v izjavi novinarjem po srečanju povedal Cerar. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj z begunci.

Kot je pojasnil, bo predlog novele zakona vojski v sodelovanju s policijo in v omejenem obsegu podelil pristojnost za nekatere dodatne naloge, ki so ta hip in v takšnih primerih potrebne, da se v večji meji zagotovi nadzor na meji in nad prehajanjem migrantov skozi slovensko ozemlje.

Cerar je še ocenil, da je bila razprava s predstavniki političnih strank odkrita in konstruktivna. A je dodal, da je treba počakati še na parlamentarno razpravo.

Veliko soglasje strank za dodatna pooblastila vojski, odločitev v DZ predvidoma še danes

Med parlamentarnimi strankami obstaja veliko soglasje, da s spremembo zakona o obrambi vojski dajo dodatna začasna pooblastila za pomoč policiji pri varovanju državne meje, je bilo razbrati iz izjav po srečanju pri premierju Miru Cerarju. Podporo zakonskim spremembam sta napovedali tudi opozicijski SDS in NSi, DZ pa naj bi o njih odločil še danes.

To pomeni, da je zagotovljena dvotretjinska večina v DZ za sprejem predloga sprememb zakona, ki naj bi ga DZ obravnaval še danes. Po nekaterih informacijah naj bi bila izredna seja DZ danes ob 15. uri, pred tem pa še kolegij predsednika DZ Milana Brgleza in seja pristojnega matičnega odbora.

Kot je po srečanju pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je zanje ta rešitev sprejemljiva, bodo pa verjetno predlagali dopolnila v zvezi z zavarovanjem premoženja, ki zdaj v predlog ni zajeto. Opozoril je, da vlada ukrepov ni predlagala pravočasno "in sedaj rešujemo nekaj preko noči, kar bi lahko naredili pred 14 dnevi in še prej". Kot je pojasnil, naj bi vojska po pridobitvi dodatnih pooblastil delala po navodilih policije. "Upam, da bo to sodelovanje potekalo dobro in učinkovito," je dodal Tanko.

Po njegovem prepričanju je treba sprejeti ukrepe, da ne bo Slovenija potonila v tem migrantskem navalu. "Mi smo država, ki ni številčna, migrantski val gre v tisočih preko slovenskega ozemlja in treba je zavarovati tako ljudi kot tudi njihovo premoženje," je poudaril.

Po besedah Jerneja Vrtovca iz NSi je položaj pri nas "skrajno resen", politika pa mora biti v tovrstnih situacijah enotna. "Politika mora o takšnih situacijah odločati in odločiti mora danes," je dejal o časovnici sprejema zakonskih sprememb. Pojasnil je, da bo NSi zakonske spremembe podprla. Vlada pa mora, kot je dejal Vrtovec, razmisliti o zaprosilu za pomoč in o možnosti postavitve ograje, ki bi pomagala varnostnim organom pri nadzorovanju meje.

Predsednik SD Dejan Židan pa je glede ukrepov pojasnil, da ima država pripravljenih več scenarijev, ki se bodo prilagajali razmeram. "Mi se zavedamo, kaj je naša dolžnost: da delujemo humanitarno, da varujemo državljane kakor tudi državo," je dejal Židan, ki je sicer kritičen predvsem do Hrvaške. Naši južni sosedje po njegovih besedah svoje meje ne obvladujejo. "Dejstvo je, da so izjemno daleč od tega, da bi lahko samo razmišljali, da bodo nekoč v schengnu, in potem breme prenašajo nam," je dejal Židan. Schengen po njegovih besedah pomeni nadzorovan vstop in nadzorovano gibanje ljudi.

V poslanski skupini ZL pa se bodo o podpori zakonskim spremembam še odločili. Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je ob tem izpostavil načelen zadržek, saj da vojska in policija "nista ločeni kar tako brez veze, ampak z razlogom". Kot je dejal, poznamo veliko slabih praks v svetu, ko je vojska začela posegati v civilne zadeve.

Po njegovih besedah sta trenutno odprti dve vprašanji: zakaj v okviru obstoječega zakona o obrambi ne more biti izvedena predvidena zaščita in zakaj se vlada ni tako kot pri prejšnji begunski krizi leta 1997 odločila za sprejetje interventnega zakona. "Za konkretne situacije se vedno sprejme konkreten zakon. Zdaj je vprašanje, ali je legitimno, da posežemo v krovni zakon o obrambi, in to na način, da se pristojnosti vojske širijo na polje pristojnosti, za katere je zadolžena policija," je pojasnil.