sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na zatožni klopi nekdanji minister Turk in direktor direktorata Rončević

Deli na:
Na zatožni klopi nekdanji minister Turk in direktor direktorata Rončević

Foto: Bobo

Na zatožni klopi ljubljanskega okrajnega sodišča danes pričakujejo nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in nekdanjega direktorja direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića. Obtožena sta zlorabe položaja, ker naj bi v času, ko sta zasedala omenjeni funkciji, priredila javni razpis. Oba očitke zanikata.

Rončević naj bi v začetku leta 2013 po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da so jih dobile točno določene zasebne fakultete, in sicer Fakulteta za medije, novogoriška Fakulteta za znanosti o okolju in celjska Visoka šola za proizvodno inženirstvo. S Fakulteto za medije naj bi bil Rončević takrat tudi lastniško povezan.

Vlada Janeza Janše, v kateri je bil Turk minister, je sicer dan po tistem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana konstruktivna nezaupnica, sprejela odločitev o razpisu koncesij za študijske programe in ga dan pozneje tudi objavila. Prejemniki so bili izbrani nekaj dni pozneje, 13. marca pa so že bile izdane odločbe za koncesije, čeprav je šlo za programe za šolsko leto 2014/2015.

Tožilstvo je zoper Turka in Rončevića lani nato vložilo obtožni predlog. Turk je zadevo komentiral na omrežju Twitter, in sicer še preden je obtožni predlog prejel. "Vem le, da sem kot minister delal za blaginjo Slovenije in prav nič kaznivega," je tedaj zatrdil Turk.

Da naj bi Turk z odločbami o dodelitvi koncesij deloval v škodo javnega interesa, je menila že vlada Alenke Bratušek, ki je nasledila Janševo. Vendar pa je nekdanji minister zatrdil, da podelitev koncesij ni v nasprotju z javnim interesom. "Javni interes namreč ni isto kot interes javnega sektorja ali interes ene javne fakultete" je zapisal v blogu.

Rončević pa je očitke označil za lažnive.