nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na vladi bodo zaprli okna in prižgali klimo: sindikati prihajajo razgrajat pred vlado

Deli na:
Na vladi bodo zaprli okna in prižgali klimo: sindikati prihajajo razgrajat pred vlado

Foto: Bobo

Sindikati javnega sektorja so se na včerajšnjem skupnem sestanku dogovorili, da bodo od vlade zahtevali nadaljevanje pogajanj o sproščanju varčevalnih ukrepov. Kot je za STA pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, pri doseganju te zahteve ni izključena niti stavka, že dogovorjen pa je protestni shod.

Po Štrukljevih besedah bodo protest pripravili pred vlado. Točen datum še ni določen, se bodo pa o njem verjetno dogovorili v prvi polovici prihodnjega tedna.

Kot je ob tem ponovno poudaril Štrukelj, je vlada s svojo odločitvijo javnim uslužbencem odvzela pravico do pogajanj, kar je temeljna pravica v socialnem partnerstvu, ko gre za oblikovanje plač. Nakazala je tudi možnost, da bi sindikatom vzela legitimiteto, da se v imenu javnih uslužbencev pogajajo o oblikovanju plač.

Tudi vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je poudaril, da ni pri doseganju zahteve izključen noben ukrep. Kot je pojasnil za STA, bodo sindikalne aktivnosti odvisne od nadaljnjih potez vlade.

Podrobnosti bodo sporočili v prihodnjih dneh, so pa v nadaljevanju "odprte vse možnosti vključno s stavko," je poudaril Počivavšek. Ob tem je ponovno izpostavil, da sindikati zahtevajo, da se spoštuje njihova pravica do kolektivnega dogovarjanja in da se prepreči enostranske posege v zakone, ki neposredno zadevajo javne uslužbence.

Sindikati javnega sektorja so v preteklih dneh izrazili ogorčenje zaradi odločitve vlade o prekinitvi pogajanj o sproščanju varčevalnih ukrepov. Zahtevajo sestanek s premierjem Mirom Cerarjem, začeli pa so tudi pripravljati sindikalni pritisk.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odgovoru sindikatom v četrtek poudaril, da je stališče vlade jasno. Ker v roku, ki so ga postavili skupaj s sindikati, dogovora o dinamiki sproščanja še veljavnih omejitev pri plačah niso dosegli, bodo nadaljevali z usklajevanjem zakonskih podlag, nato pa se bodo - tudi glede na to, kaj bo v zakonu usklajeno - vrnili k pogajanjem za posamezne ukrepe.