Revija Reporter
Slovenija

Fides Cerarju: Prevzeti boš moral odgovornost za svojo neodločnost

STA

24. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Premier Miro Cerar je za Televizijo Slovenija dejal, da bodo v četrtek na vladi opravili razpravo o sporazumu s Fidesom, a je verjetno ne bodo mogli končati.

Ker gre za zahtevno besedilo, bodo danes s pomočjo pristojnih ministrstev, strokovnjakov pregledali določila, da bodo ugotovili, kaj točno pomenijo.

Cerar je za omenjeno oddajo dejal, da bodo danes tako na vladi, kot tudi v koaliciji opravili razpravo o sporazumu s Fidesom, pa tudi o tem, kako doseči sporazum s sindikati celotnega javnega sektorja.

Vendar pa bi jim bilo sedaj, ko so sindikati pravzaprav prišli v medsebojno nasprotje, "nadvse dragoceno, če bi se usedli skupaj in ugotovili, kje je ta sporazum s Fidesom za njih vprašljiv, kje lahko pomagajo eni in drugi nam, da bomo potem lahko z obojimi šli naprej".

Premier pri tem zagotavlja, da bodo na vladi opravili svoje delo. Vendar pa danes verjetno ne bodo mogli razprave končati, kajti že dejstvo, da na seji ne bo zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca, onemogoča dokončen koalicijski dogovor.

"Verjetno bomo rabili tudi na vladi še nekaj časa. Dejstvo je, da intenzivno delamo na tej stvari. Pričakujem pa tudi od sindikatov, da nam pomagajo, da točno povejo, kaj želijo, da se bomo lažje sporazumeli," je dodal.

Kakšne bodo posledice tega, da vlada danes ne bo potrjevala sporazuma, v Fidesu za zdaj še ne morejo reči. So pa na Twitterju v sredo zapisali, da bo Cerar moral prevzeti odgovornost za svojo neodločnost.

Ker je prišlo do tega, da v koalicijskih strankah ta sporazum zelo različno razumejo, bodo danes s pomočjo pristojnih ministrstev, strokovnjakov šli natančno skozi določila, da ugotovijo, kaj točno katero pomeni.

"Ampak dokler nismo stoodstotni v tem, kaj kakšna določba pomeni, seveda ne moremo zadeve potrditi in zato rabimo nekaj časa," je pojasnil premier, ki zagotovilom ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zaupa. Ta je namreč večkrat zagotovila, da z dogovorom s Fidesom ni prekoračila svojih pooblastil in da sporazum ne posega v plačni sistem.

Ob tem je premier dejal, da če bi se pri natančnem vpogledu v sporazum izkazalo kaj drugega, bodo temu ustrezno prilagodili stališča.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je za Odmeve dejal, da je dogovor s Fidesom tako ohlapen, da si ga nekateri vsako uro drugače razlagajo. Zato bodo na sestanek koalicije prinesli pisne pripombe in poglede, kje je po mnenju SD ta sporazum prekoračil dogovore.

Po njegovem mnenju se je vlada pri tem sporazumu zelo slabo izpogajala, ker so se izpogajali s tistimi, ki so najbolj glasni. Tiste, ki niso tako glasni, pa so pustili na cedilu. "Zato moramo to popraviti in jaz verjamem, da bomo v vladni koaliciji in vladnih strankah to znali doumeti in zadevo popraviti," je dejal Han.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je soglašal, da že različne interpretacije nakazujejo, da je dogovor v tem delu pomanjkljiv. Po njegovem mnenju dogovor v določeni meri posega tudi v plačni sistem.

Na vprašanje, kaj zaplet pomeni za ministrovanje Kolar Celarčeve, je Han odvrnil, da je to stvar predsednika vlade, saj on izbira ekipo. "A ko ugotovimo, da se ministri niso sposobni dogovarjati v svojih resorjih, na nek način vzdrževati socialni mir, potem je treba verjetno nekatere ljudi zamenjati," je dodal.

Gantar pa je v odgovoru na vprašanje, ali naj ministrica ostane, spomnil, so v DeSUS ministrici postavili določene pogoje, ki jih mora uresničiti do 12. decembra. Predsednik vlade pa se bo moral sam odločiti, kje je tista točka in meja, ko lahko ministra zadrži, in kje vidi še možnost, da bo lahko sodeloval naprej, tudi s sindikati, glede na to, da nas glavne reforme na področju zdravstva še čakajo.

Han tudi ni naklonjen temu, da bi dogovor prepustili sindikatom. Konec koncev lahko sindikati pridejo na vlado in rečejo, da so se uskladili, naj se vsem dvignejo plače za pet plačnih razredov in kaj bo potem država naredila, je opozoril in dodal: "Vlada je za to, da vlada."

"Sindikati se tu med sabo ne bodo dogovorili in jaz si težko predstavljam, da bi se na ta način med sabo pogajali glede na to, da ima Fides podpisan dogovor. In je seveda naloga pogajalcev, da najdejo rešitve," je podobno ocenil Gantar.