Revija Reporter
Slovenija

Na Tihem oceanu že vstopili v leto 2012

STA

31. dec. 2011 11:34 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Okoli 200.000 prebivalcev otokov Samoa, Tokelau in Kiribati v Tihem oceanu je že vstopilo v leto 2012. Kot prvi so v novo leto vstopili ob 11. uri po srednjeevropskem času. Uro kasneje se je leto 2012 začelo na Novi Zelandiji, na skorajšen vstop v novo leto pa se že pripravljajo tudi v Avstraliji in vzhodni Aziji.

Na Samoi in Tokelauju so letos kar preskočili 30. december, tako da je 29. decembru sledil petek, 31. december. Za preskok na drugo stran mednarodne datumske meje so se odločili, da bi svoj datum izenačili z datumom v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Medtem ko so bili na teh otokih prejšnja leta zadnji na vrsti, so letos v novo leto vstopili prvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po drugi strani so prebivalci Ekvatorskih otokov vajeni, da silvestrujejo prvi. Gre za najvzhodnejšo točko otoške države Kiribati, ki se razteza skoraj 500 kilometrov na obe strani datumske meje.

Glavnina Nove Zelandije je v novo leto stopila opoldne po srednjeevropskem času. Za razliko od Sydneya, kjer je lepo vreme s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija, so morali tu zaradi neurij odpovedati ognjemete in koncerte.

V Sydneyu bodo v leto 2012 vstopili ob 14. uri po srednjeevropskem času. Novoletno praznovanje bo potekalo pod geslom Čas za sanje, predvidoma pa se ga bo udeležilo 1,5 milijona ljudi. Vrhunec bo polnočni dvanajstminutni ognjemet.

V Taipeiu na Tajvanu bo ognjemet nekoliko krajši, saj bo trajal šest minut in pol, izstrelili pa ga bodo z druge najvišje stolpnice na svetu Taipei 101.