oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na RTV ji ni uspelo, zato pa je Nataša Pirc Musar nova predsednica Rdečega križa

Deli na:
Na RTV ji ni uspelo, zato pa je Nataša Pirc Musar nova predsednica Rdečega križa

Foto: Bobo

Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) je včeraj na redni seji v izobraževalnem centru na Igu za predsednico te naše največje humanitarne organizacije izvolil Natašo Pirc Musar. Izvolili so tudi člane glavnega in nadzornega odbora ter podpredsednici RKS.

Pravnica ter nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je decembra lani prevzela funkcijo druge podpredsednice RKS in na tem mestu nadomestila Milana Brgleza. Ta je namreč postal predsednik državnega zbora in član vodstva politične stranke, zato je s tega mesta odstopil.

Po izvolitvi za predsednico RKS je dejala, da ji izvolitev predstavlja izziv in obenem odgovornost, a ima veliko volje in energije, s katerima želi največji slovenski humanitarni organizaciji doprinesti še večjo prepoznavnost in širiti zavedanje o dobrodelnosti, predvsem med mlade.

Po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra lani - na čelu organizacije je bil od leta 2009 - je zakonita zastopnica RKS postala podpredsednica Irena Nečemer, ki je bila včeraj znova izvoljena za eno od dveh podpredsednic, druga pa je Zvonka Ješelnik.

RKS pa je sredi decembra lani dobil tudi novo generalno sekretarko Renato Brunskole, ki je prevzela posle od svojega predhodnika Danijela Starmana.

Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 na osvobojenem ozemlju v Gradcu v Beli krajini. Je sestavni del Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, največje humanitarne organizacije na svetu, ki šteje 97 milijonov članov in prostovoljcev v 186 državah.

RKS danes deluje v 12 regijah v 56 območnih združenjih in 916 krajevnih organizacijah. Glavni smisel RKS je po mnenju generalne sekretarke RKS Renate Brunskole pomagati in prisluhniti človeku v stiski, prepoznati njegovo trpljenje, ga preprečevati in lajšati. V Sloveniji za socialno humanitarno pomoč zaprosi vedno več ljudi, lani jih je bilo skoraj 160.000, predlani 156.442.

RKS organizira krvodajalske akcije že od leta 1953 in po uspešnosti sodi v sam evropski vrh. Z organizacijo tovrstnih akcij zagotavlja RKS okoli 100.000 odvzemov krvi na leto oziroma skoraj 45.000 litrov krvi, kar zadošča trenutnim potrebam v Sloveniji.

Vsako leto v maju organizira tudi tradicionalni teden RKS, ki se začenja z mednarodnim dnevom Rdečega križa in ki zaznamuje rojstvo ustanovitelja Rdečega križa Henryja Dunanta. Letošnji mednarodni dan je potekal v znamenju 50. obletnice sedmih temeljnih načel RKS, kot so humanost, nevtralnost in prostovoljnost.