državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na koprskem sodišču zaključili dokazni postopek v še eni tožbi Luke Koper proti Časarjevi upravi

Deli na:
Na koprskem sodišču zaključili dokazni postopek v še eni tožbi Luke Koper proti Časarjevi upravi

Foto: Arhiv Reporterja

S pričanjem nekdanjega člana uprave za finance Marjana Babiča se je na koprskem okrožnem sodišču sklenil dokazni postopek v še eni od odškodninskih tožb Luke Koper proti nekdanji upravi pod vodstvom Roberta Časarja. Luka v tem primeru nekdanjemu vodstvu očita negospodarno ravnanje pri ustanavljanju ekoloških podjetij Ecoporto in Adriasole.

Podjetje Ecoporto naj bi se ukvarjalo s predelovanjem zaoljenih odpadnih voda z ladij v gorivo, Adriasole pa naj bi postavljalo sončne elektrarne po strehah luških skladišč. Časarjeva uprava naj bi Luki povzročila za 4,8 milijona evrov škode s tem, ko je z zunanjimi partnerji ustanovila obe ekološki podjetji in jima dala posojila, ki jih je pozneje pretvorila v večinske lastniške deleže, v njih pa ni imela odločilne besede.

Kot je na današnjem naroku spomnil Marjan Babič, je ustanovitev omenjenih podjetij sodila v sklop razvoja "zelenega pristanišča", ki je bil med poudarki na skupščini delničarjev potrjene strategije Luke. Izrazil je tudi prepričanje, da bi oba ekološka projekta lahko bila dolgoročno uspešna, če ju ne bi po zamenjavi uprave zaustavili.

Posojila obema družbama je Babič utemeljil s projektnim financiranjem, saj bi kredite vračali prek denarnega toka, ki bi ga projekta sama ustvarila.

Ob vpogledu v posojilne pogodbe je Babič sicer ugotovil, da na njih ni bilo njegove parafe. Kot je spomnil, je bil za področje tovrstnih naložb zadolžen predsednik uprave Časar.

Na vprašanje, ali so obstajali pomisleki, da bo lahko manjši družbenik mogel zagotoviti sfinanciranje projekta, je Babič odvrnil, da sta oba projekta zagotavljala primeren finančni tok. Zastopnica Luke Ajda Arnol je namreč opozorila, da bi moral v tem primeru družbenik z le nekaj tisoč evri kapitala izpeljati več milijonov evrov vreden projekt.

Ureditev razmerij, po kateri je Luka v podjetji vstopila z manjšinskim deležem, pa je Babič utemeljil s tem, da Ecoporto in Adriasole v nasprotnem primeru ne bi izpolnjevala pogojev za prijavo na razpise za pridobitev evropskih sredstev.

Glede očitka, zakaj je plačilo 600.000 evrov za storitev postavitve sončnih panelov prevzela Luka in ne Adriasole, je Babič odvrnil, da je edino Luka Koper tedaj lahko operirala in razpolagala z objekti, kamor bi panele namestili.

V petek so na koprskem sodišču nadaljevali dokazni postopek v drugi, 19 milijonov evrov težki odškodninski tožbi Luke Koper proti Časarjevi upravi, in sicer v zvezi z vstopom Luke v slovaški holding TTI. Kot so poročale Primorske novice, se bo z omenjenim poslom zdaj ukvarjal še sodni izvedenec finančne stroke, postopek na sodišču pa utegne biti še precej dolg.