pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na finale pogajanj med vlado in sindikati danes tudi Cerar

Deli na:
Na finale pogajanj med vlado in sindikati danes tudi Cerar

Foto: Bobo

Na današnje predvidoma zadnje dejanje tokratnih pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja o plačah prihaja tudi premier Miro Cerar. Kot je dejal, upa na razumen pristop sindikatov, s katerimi bodo poskušali doseči dogovor. V vladni ekipi sicer niso vsi optimistični, tudi za sindikate je zadnji vladni predlog, ki je na mizi, nesprejemljiv.

Pogajalci stališča o ukrepih na področju plač v prihodnjih dveh letih zbližujejo že več tednov, a naj bi se njihovi predlogi še vedno razlikovali za skoraj 60 milijonov evrov.

Vlada želi podaljšati večino varčevalnih ukrepov, ki bi se po dogovoru iz konca preteklega leta sprostili z novim letom, med drugim znižano plačno lestvico, regres, delovno uspešnost in premije dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Ker je vlada tista, ki želi spremeniti veljavni dogovor, je na njej velika odgovornost, da poišče kompromis, je za STA poudaril sindikalist Branimir Štrukelj. "Zadnji vladni predlog za sindikate ni sprejemljiv. Če bo pri njem ostalo, dogovora ne bo," je odgovoril na vprašanje, ali lahko danes pričakujemo parafiranje dogovora.

Štrukelj se pridružuje mnenju finančnega ministra Dušana Mramorja, da je možnosti za iskanje kompromisa zelo malo. Mramor, ki danes prav tako prihaja na srečanje s sindikati, namreč pravi, da je vladni predlog na skrajni meji vzdržnosti, predlogi sindikatov pa so "zunaj vseh okvirov".

Medtem pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar prepričan, da je dogovor možen in da je vladna ponudba izjemno korektna.

Čas za dogovor se sicer izteka zaradi obravnave proračunskih dokumentov v DZ. Po navedbah nekaterih je tako danes zadnji dan za sklenitev dogovora.