Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MZZ zanika poročanje hrvaških medijev o Erjavčevih besedah glede arbitraže

Deli na:
MZZ zanika poročanje hrvaških medijev o Erjavčevih besedah glede arbitraže

Foto: Bobo

Zunanje ministrstvo je danes zanikalo poročanje nekaterih hrvaških medijev, da je zunanji minister Karl Erjavec v pogovoru za eno od slovenskih regionalnih televizij dejal, da ima neuradne informacije o odločitvi arbitražnega sodišča za mejo med Slovenijo in Hrvaško. Gre za očitno napačno povzemanje intervjuja izpred meseca dni, so povedali.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je v sredo poročala, da je minister Karl Erjavec v pogovoru za regionalno televizijo As iz Murske Sobote povedal, da ima neuradne informacije, da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem. Poročanje so povzeli še nekateri drugi hrvaški mediji, odmeva tudi v hrvaški politiki.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da je bil omenjeni intervju posnet konec marca za velenjsko regionalno televizijo VTV. "Da je stik Slovenije z odprtim morjem vitalni slovenski interes, je minister jasno povedal tudi v svojem nastopu pred arbitražnim sodiščem junija lani," je za STA povedala vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ Marjana Prvinšek Bokal.

V intervjuju za VTV je Erjavec sicer dejal: "Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo nek optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem".

"Zadeva je očitno izvzeta iz konteksta. Slovenija nima nobenih ne uradnih ne neuradnih informacij z arbitražnega sodišča niti ocen, kdaj naj bi bila znana razsodba," je dejala Prvinšek Bokalova in glede slovenskega interesa za stik z odprtim morjem dodala: "Je pa to jasno slovenski vitalni interes in Slovenija to pričakuje. Tega tudi nikoli ni skrivala."