cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Slovenija

Hrvati: Erjavec z grožnjo hrvaškemu turizmu naredil potezo iz obupa

Deli na:
Hrvati: Erjavec z grožnjo hrvaškemu turizmu naredil potezo iz obupa

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec je zagrozil hrvaški turistični sezoni, piše reški Novi list.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je neposredno zagrozil hrvaški turistični sezoni, če bo Hrvaška dokončno zavrnila uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča, ocenjuje Novi list na svoji spletni strani. Reški časnik opozarja, da je znova možno pričakovati incidente ob meji.

Časnik se sklicuje na ponedeljkove izjave ministra Erjavca v oddaji slovenske televizije Studio City, v kateri je med drugim dejal, da bodo imeli težave turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča.

"Povsem jasno je, da takšne napovedi in grožnje z ogrožanjem turistične sezone pomenijo šibkost. Gre za potezo iz obupa, a se to tako ne dela, ker bodo poteze na koncu kontraproduktivne tudi za samo Slovenijo," navaja časnik neimenovanega visokega hrvaškega diplomata.

Sogovornik časnika poudarja, da so tudi v času slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU občasno obstajale posamezne ideje o protiukrepih, a se niso uresničile, ker so sklenili, da so maščevalne poteze slabe za obe strani.

Po njegovem mnenju javne slovenske napovedi morebitnega ogrožanja turistične sezone in pozivi drugim državam, da pritisnejo na Hrvaško, kažejo, da Sloveniji primanjkuje argumentov.

Hrvaški diplomat je spomnil tudi na odločitev slovenskega parlamenta iz leta 2013, da Slovenija ne bo sprejela odločitve arbitražnega sodišča, če ne bo v skladu z njenimi zahtevami, ter dodal, da je Hrvaška izstopila iz arbitraže šele potem, ko je slovenska stran kompromitirala postopek.

Časnik ocenjuje, da gre za "škandalozno in nediplomatsko" napoved slovenskega zunanjega ministra. Obenem napoveduje, da bo kmalu prišlo do eskalacije slovensko-hrvaškega spora o usodi arbitraže in odločitvi arbitražnega sodišča, ki bo predvidoma letos.

Meni, da se glede na Erjavčeve izjave, da bo slovenska vlada storila vse, da bo arbitražno odločitev uveljavila v šestih mesecih, kot predvideva arbitražni sporazum, lahko pričakuje tudi druge nediplomatske poteze, kot so novi incidenti na spornem morskem območju in "bližnja srečanja hrvaških in slovenskih policistov".

Novi list še dodaja, da bo odločitev arbitražnega sodišča formalno pravno zavezujoča, vendar pa Slovenija nima nobenih vzvodov, da bo prisilila Hrvaško, naj jo sprejme. Zato Slovenija pričakuje odločilno pomoč EU z upanjem, da Bruselj lahko prisilil Hrvaško, naj sprejme nezaželeno odločitev arbitražnega sodišča.