Revija Reporter
Slovenija

Mračna zgodovina vile Bojana Križaja: v njej izvajali trgovino z ljudmi, zdaj je pristala na dražbi

Reporter
4 9.100

14. maj. 2021 11:43 Osveženo: 12:03 / 14. 5. 2021

Deli na:

Bojan Križaj

Bobo

Bojan Križaj, slovenska smučarska legenda, ima za sabo zavidanja vredno športno kariero, a žal tudi nič kaj zavidanja vreden polom na poslovnem področju. Zaradi spodletelih energetskih poslov, ki so segali tudi na Hrvaško, se je znašel v visokih dolgovih, zato se bo, kot poroča časnik Finance, julija na dražbi znašla njegova vila v Tržiču. Vilo je imela v preteklosti v najemu celo hudodelska združba, ki je iz nje izvajala goljufije v mednarodnem telefonskem prometu.

Kot še poročajo Finance, se je Križaj zaradi 1,7-milijonskega dolga v nemilosti znašel pri podjetju Hiša Plus, ki je prek davčnih oaz povezano s srbskim tajkunom Draganom Šolakom. Ta ima v Sloveniji v lasti več podjetij, med drugim tudi telekomunikacijskega operaterja Telemach in golfišče Royal na Bledu.

Podjetje Hiša plus je že sprožilo izvršbo nad Križajevo vilo, ki se nahaja na posestvu med Tržičem in Podljubeljem. Izklicna cena na dražbi bo, kot navajajo Finance, milijon evrov.

Bojan Križaj je po koncu športne poti kot nadomestilo od Elana najprej prejel Mallyjevo vilo, to je nato odstopil občini Tržič, od nje pa pridobil nekdanjo Brozovo vilo, skupaj z 19.000 kvadratnih metrov velikim posestvom. Brozovo vilo je nato obnovil in preuredil v sodobno vilo, v skupni izmeri 711 m2. Vila se med drugim ponaša z notranjim bazenom, sobo za fitnes, veliko sejno sobo, savno, vinsko kletjo, pomožnim 'športnim' objektom, teniškim igriščem, odbijališčem z golf zelenico.

9a46f77529fe50804e0e30738d4187f5.jpeg

Križaj sicer že od začetka leta 2018 z družino živi v stanovanju v prestolnici. Vila je bila nekaj časa na prodaj, pozneje pa na voljo za najem. A namesto turistov se je med najemniki znašla tudi hudodelska združba, ki je iz Križajeve vile izvajala goljufije v mednarodnem telefonskem prometu.

T. i. afera klicni centri je aprila lani, dve leti po razkrinkanju, dobila epilog na mariborskem sodišču. Pet članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite klicne centre po Sloveniji, je bilo spoznanih za krive trgovine z ljudmi.

Slovenca Allen in Tomislav Cvek ter Tajvanci Chen Wei Chung, Tzu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong so se morali zagovarjati na mariborskem okrožnem sodišču, ker naj bi od novembra 2015 do aretacije januarja 2018 na različnih lokacijah v Sloveniji in Zagrebu vzpostavili nezakonite klicne centre, v katere so zaprli najmanj 63 Tajvancev. Ti so morali tam vzpostavljati telefonske stike z Azijci in jih napeljevati v nakazila denarja, češ da so na njihovih mobilnih telefonih odkrili nezakonite vsebine in jih lahko proti plačilu izbrišejo. Kot je o zadevi poročal Večer, naj bi kazenski postopek razkril, da se je trgovina z ljudmi med drugim izvajala tudi v vili Bojana Križaja. Za mesečni najem vile je bilo potrebno odšteti 9500 evrov.