zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Možina: Serijska kazniva dejanja zdravstvenega delavca brez vednosti okolice niso možna

Deli na:
Možina: Serijska kazniva dejanja zdravstvenega delavca brez vednosti okolice niso možna

Foto: Bobo

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina v zvezi s primerom Radan ugotavlja, da ni mogoče, da en človek serijsko počne taka dejanja, ne da bi za to vedela okolica. Kot pravi, ne razume poslušnosti, lojalnosti in skrivanja. Po drugi strani pa tudi ne sme priti do prelaganj odgovornosti, saj je najbolj odgovoren Radan.

Zgodba v zvezi z dogajanjem na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Možine sicer ni presenetila, saj so po njegovih besedah vseskozi sumili, da so odnosi tu zapleteni. Je pa presenečen nad obsegom zgodbe, saj je Radana doletelo več kot za 20 kazenskih ovadb.

Možina poudarja, da celotna zgodba predvsem ne sme pripeljati do panike in obtoževanj ter prelaganja odgovornosti enega na drugega, saj je, kot pravi, najbolj odgovoren Radan. Dodal je, da so tudi sestre zelo dobro izobražene in se morajo zavedati, da ne smejo slepo slediti ukazom ali navodilom zdravnika, o vseh sumih pa morajo poročati predstojniku oddelka.

Ob kaznivih dejanjih, ki jih policija očita Radanu, lahko zbornično razsodišče druge stopnje po oceni Možine Radanu tudi odvzame licenco. Možina meni, da bo razsodišče podalo pobudo o ugotavljanju večje strokovne napake, na podlagi teh ugotovitev pa bi torej lahko prišlo do odvzema.

Na zbornici so postopke zoper Radana sprožili že kmalu po januarskem razkritju, da naj bi enemu bolniku s kalijem skrajšal življenje. Razsodišče prve stopnje mu je februarja izreklo javni opomin.

"Če se je januarja govorilo o eni smrti, zdaj policija Radanu očita sedem smrti," izpostavlja Možina. Ko bodo imeli na razsodišču zbrane informacije, ki jih je pridobila policija, ugotovitve upravnega nadzora ministrstva za zdravje in zborničnega ekspertnega nadzora, Možina pričakuje tudi odločitev razsodišča.

Nekdanjega zaposlenega v UKC Ljubljana Ivana Radana policija sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin.