Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jože Možina besen: Sramota! Poslušam laži in klevete, meni pa ne dajo besede!

Deli na:
Jože Možina besen: Sramota! Poslušam laži in klevete, meni pa ne dajo besede!

Foto: Bobo

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je na včerajšnji seji seznanil s prijavo generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ob tem je s 16 glasovi za in nobenim proti sprejel sklep, da bo zadevo obravnaval in o njen odločal po tem, ko bodo znane ugotovitve KPK in ministrstva za kulturo.

Predsednik nadzornega sveta RTVS Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu pojasnil, da so nadzorniki protikorupcijski komisiji prijavili "sum neustreznega obvladovanja konflikta interesov" zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente, katerega rezultati so bili objavljeni spomladi letos.

Po objavi rezultatov razpisa naj bi Kadunc skušal vplivati na spremembo odločitve, in to v korist producentskega podjetja Arsmedia, ki na razpisu ni bilo izbrano in se je zaradi tega pritožilo. Med pritožbenim postopkom, ki še ni končan, naj bi Kadunc na nekaj zaposlenih na RTVS, ki so odgovorni za razpis, naslovil več elektronskih pisem.

Kadunc je tudi tokrat zanikal očitke. Čeprav se je iz postopka izločil, je po njegovih besedah v skladu z nalogami in pooblastili generalnega direktorja še vedno odgovoren za poslovanje RTVS. Pritožba Arsmedie se mu je zdela pomembna, zato se je želel seznaniti z njeno vsebino, ne pa tudi vplesti v postopek, je poudaril.

Programski svet je razpravljal tudi o pozivu Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski. Združenje varuhinji očita dvojna merila pri presoji programskih vsebin, pri čemer je navedlo domnevno sporen februarski nastop gostje Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum in komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta.

Varuhinja Todorovska je po navedbah združenja v obeh primerih predlagala le razpravo o poklicnih merilih znotraj uredništva, medtem pa je veliko bolj ostro nastopila, ko je šlo za intervju novinarja Jožeta Možine z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom. V tem primeru je novinarju očitala, da je kršil poklicna merila in programske standarde, ter predlagala razpravo o odgovornosti, so zapisali v združenju.


Todorovska je očitke združenja zavrnila. Pri obravnavi pritožb na televizijske, radijske in spletne vsebine se, kot je zatrdila, osredotoči na vprašanja fokusa, konteksta in žanra, upošteva pa tudi zasnovo konkretnih oddaj. Tako je po njenih besedah ravnala tudi pri domnevno spornih oddajah Panoptikum, Labirinti sveta in Intervju, ki so jih kot primere izpostavili v združenju.

Jože Možina, ki je bil na seji, je protestiral, ker mu niso pustili do besede. "Sramota! Poteka seja PS RTV, govorijo o mojem delu, sliši se tudi laži in ideološke klevete posameznikov a Ciril Baškovič mi noče dati besede," je zapisal na Twitterju.

"Šokira, da se mnogi člani PS RTV sploh nočejo soočiti z uničujočimi dokazi  pristranosti Todorovske (ali o njenem sodelovanju z SDV) ampak jo kar slepo podpirajo. Pa smo 2018, ko se ve, da je varuhinja brez verodostojnosti katastrofa za ugled RTV," je še zapisal Možina, ki je nedavno zavrnil očitke v poročilu varuhinje.

Po polemični in na trenutke tudi glasni razpravi je programski svet s 16 glasovi za in tremi proti podprl sklep, s katerim je naročil vodstvu RTVS na čelu s Kaduncem, naj uresniči priporočila varuhinje za programsko obdobje junij, julij in avgust letos. S tem je posredno pritrdil stališčem Todorovske in njenemu ukrepanju v zvezi z omenjenimi tremi oddajami.

Obenem je programski svet z 20 glasovi za in nobenim proti podprl sklep, s katerim se je izrekel proti vsem oblikam napadov na avtorje oddaj, uredništva RTVS ter na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev. Nekaj svetnikov pa je v razpravi opozorilo, da svet nima pravice posegati v avtonomijo uredniške politike in neodvisnost novinarjev.

Sicer je programski svet RTVS v uvodnem delu današnje seje soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za v. d. direktorice nacionalne televizije.