nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako se je generalni direktor RTVS po ugotovitvah KPK že lani znašel v konfliktu interesov

Deli na:
Kako se je generalni direktor RTVS po ugotovitvah KPK že lani znašel v konfliktu interesov

Igor Kadunc - Foto: Primož Lavre

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc se je po ugotovitvah KPK že lani znašel v konfliktu interesov, ko je odločal o sofinanciranja projekta svojega poslovnega partnerja.

Pisali smo o samoprijavi prvega človeka RTV Slovenija Igorja Kadunca zaradi možnega konflikta interesov, ker njegov sin Andraž Kadunc nastopa v sofinanciranem filmu kot producent Zavoda Blade preko podjetja Captain, katerega lastnik in prokurist je Igor Kadunc. Dopis je predsednikoma programskega in nadzornega sveta RTVS poslal po tistem, ko ga je nadzorni svet prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije. Neuradno smo zvedeli, da gre za njegovo morebitno sporno odločanje o pritožbi podjetja Arsmedia, saj je bil pred tem prvi človek Slovenskega filmskega centra.

Iz KPK so nam odgovorili, da so obravnavali dve prijavi možnega konflikta interesov pri Kaduncu: prvo so prejeli maja 2017, drugo pa letos, vendar je še niso končali. Ker je komisija v odgovoru zapisala, da je v primeru lanske prijave ugotovila kršitev dolžnega ravnanja izogibanju nasprotju interesov KPK, smo zaprosili za vpogled v dokument na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Izkazalo se je, da je KPK 10. aprila letos ugotovila, da se je generalni direktor RTV Slovenija znašel v nasprotju interesov, ker je 26. maja lani podpisal odločbo E14-61/2016, s katero je kot odgovorna oseba zavoda odločil, da se projekt Bik, izvajalec Makus Bojan Labović, s. p., sprejme v koprodukcijsko sodelovanje z vložkom RTV Slovenija v višini do 50.000 evrov plus DDV, z nosilcem projekta Bojanom Labovićem pa je imel in še ima poslovne stike, saj sta oba člana organa sveta Slovenskega filmskega centra, o čemer pa ni predhodno pisno obvestil svojega predstojnika (predsedujočega organa upravljanja javnega zavoda RTV Slovenija). S tem je po ugotovitvah KPK kršil prvi odstavek 37. člena in prvi odstavek 38. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

KPK je o tem obvestila vodstvo RTV Slovenija, ki ga torej vodi Kadunc, ne pa tudi obeh organov, ki nadzorujeta njegovo delo. Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič nam je sporočil, da o ugotovitvi KPK do našega dopisa ni bil seznanjen in da se bo z njo seznanil skupaj z odgovorom generalnega direktorja in pravne službe na naslednji redni seji.

O zadevi se bo programski svet opredeljeval, ko bo prejel stališče nadzornega sveta, ki je pristojen za nadzorovanje zakonitosti poslovanja RTV Slovenija. Tudi predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough ni bil seznanjen z navedenimi ugotovitvami KPK, zato je od vodstva RTVS takoj po prejemu našega vprašanja zahteval, da mu predajo vso dokumentacijo, vezano na to zadevo. Po prejemu in preučitvi se bo odločil o nadaljnjih korakih.

Iz službe za komuniciranje RTVS so nam pojasnili, da iz obvestila KPK ne izhaja, da bi moralo vodstvo RTVS z njim seznaniti predsednika programskega sveta, da gre za napotilo ravnanju vodstva RTVS, da se je nanj tudi ustrezno odzvalo in da generalni direktor ni bil v ničemer vključen v postopek izbora projekta: »Kot rečeno, gre le za obvestilo in proti RTV Slovenija niso bile uvedene kakršnekoli sankcije. Vodstvo pa je predloge KPK o izobraževanju delno že upoštevalo.«