zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mozetič: Od Cerarja bi pričakoval, da bi kdaj bolj povzdignil glas v bran neodvisnosti sodstva

Deli na:
Mozetič: Od Cerarja bi pričakoval, da bi kdaj bolj povzdignil glas v bran neodvisnosti sodstva

Foto: Bobo

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič v pogovoru za Primorske novice zavrača očitke o političnem odločanju ustavnih sodnikov in podarja, da je njihovo edino vodilo ustava. Stanje v sodstvu po njegovih besedah ni alarmantno, od premiera Mira Cerarja pa bi pričakoval, da bi kdaj bolj povzdignil glas v bran neodvisnosti sodne veje oblasti.

Mozetič zavrača očitke o političnem odločanju ustavnih sodnikov. "Mi na ustavnem sodišču vedno iščemo rešitev, ki je skladna z ustavo. In to je naše edino vodilo," poudarja in dodaja, da se sodnike poskuša stlačiti v predalčke in jim nalepiti etiketo levo ali desno. "To so nesporno poskusi spodkopavanja ugleda oziroma kompetentnosti sodstva," opozarja Mozetič.

Predsednik vlade Miro Cerar bi po Mozetičevem mnenju morda moral kdaj bolj povzdigniti glas v bran neodvisnosti sodne veje oblasti, "ko se ta napada brez pravih argumentov ali celo v slabi veri".

Političnih pritiskov na ustavno sodišče, da bi jih politiki klicali in o njih kaj zahtevali, sicer po njegovih zagotovilih ni. "So pa posredni politični pritiski, prek raznih izjav, ne samo politikov. Kot pritisk je mogoče opredeliti tudi vnaprejšnje 'sojenje' v javnosti, zlasti v medijih," dodaja.

Ustavno sodišče je v zadnjem času nekajkrat odločilo, da so bile v sodnih postopkih kršene človekove pravice, a po Mozetičevem mnenju stanje glede na število zadev na rednih sodiščih in število ugotovljenih kršitev ni alarmantno. "Statistično gledano torej tega ni toliko, da bi lahko rekli, da nimamo pravne države, da je sodstvo zanič, da je skorumpirano ali kaj podobnega," poudarja.

Glede izločitve ustavnega sodnika Jana Zobca iz odločanja v zadevi Patria Mozetič pravi, da pri tem ni bilo nobene zarote. "Zaradi zagotovitve objektivnega videza nepristranskosti ustavnega sodišča smo se večinsko strinjali in ga izločili," pravi predsednik ustavnega sodišča, ki dodaja, da šlo pri pri Zobčevem predlogu za izločitev za vprašanje odnosa med njim in predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo. Ker je eden temeljnih očitkov pritožnikov, da je bil Masleša pri odločanju v zadevi Patria pristranski, bo namreč ustavno sodišče o tem moralo odločati.

Po drugi strani pa Ernestu Petriču in Mitji Deisingerju predvsem mediji očitajo, da sta pristranska. "Petriču na primer tudi nošenje rumene kravate. Deisingerju pa očitajo, da se je v ločenem mnenju še pred vsebinskim odločanjem že opredelil do končne odločitve." To pa po Mozetičevih besedah niso in ne morejo biti razlogi za odločitev

Glede ustanovitve občine Ankaran je Mozetič prepričan, da niso prekoračili svojih pooblastil in je bila odločitev ustavnih sodnikov pravilna. Državni zbor je namreč ravnal arbitrarno in diskriminacijsko, ko je ustanovil občino Mirna, Ankarana pa ne.