cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS bi nekdanjim sodelavcem Udbe omejila kandidiranje na javne funkcije

Deli na:
SDS bi nekdanjim sodelavcem Udbe omejila kandidiranje na javne funkcije

Foto: Bobo

Politika je neustavno odločitev sodne veje oblasti nadgradila še s politično neustavno odločitvijo, je odločitev ustavnih sodnikov, ki so prvaku SDS Janezu Janši vrnili mandat, komentiral Jože Tanko. Zavestno kršiti ustavo najbrž ni odlika za delo v parlamentarni demokraciji, je poudaril in odgovorne pozval k prevzemanju odgovornosti.

Vodja poslanske skupine SDS Tanko je v današnji izjavi za medije v DZ poudaril, da v stranki zdaj čakajo, da bodo tisti, ki so "zakuhali zgodbo" z prenehanjem poslanskega mandata, naredili prvi korak. To, kar se je dogajalo, namreč ni imelo posledic le za domače politično dogajanje, ampak je odmevalo tudi v tujini, zato bi morali prevzeti tudi neko politično odgovornost, je pojasnil.

Kot je poudaril Tanko, so poslanci ravnali v nasprotju z ustavo kljub številnim opozorilom zakonodajno-pravne službe DZ, ustavnopravnih strokovnjakov in tudi bivših ustavnih sodnikov. To po njegovem prepričanju postavlja pod vprašaj tudi njihovo nadaljnje delo v DZ.

Zato v SDS poudarjajo, da so na potezi tisti, ki so bili odgovorni za sprejem takšne odločitve - predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) Mitja Horvat, člani komisije, ki so takšen postopek podprli, in tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je ugotovitev MVK realiziral, je povedal Tanko.

Spomnil je, da je tudi premier Miro Cerar glede tega vprašanja imel jasno stališče, saj ga je načelno podprl. Po mnenju Tanka je tako šlo za "orkestrirano dejavnost, s katero je politika nadgradila neustavno odločitev sodne veje oblasti še s politično neustavno odločitvijo".

Tanko je ob tem še pojasnil, da je na današnji seji kolegija DZ predlagal umik predlaganega svežnja volilne zakonodaje. Vsebina odločbe namreč po njegovi oceni terja razmislek, kako urediti zakonodajo, da bo ta v skladu z stališčem ustavnega sodišča in da je ne bi bilo treba kmalu znova spreminjati. Ta predlog so sicer člani kolegija zavrnili.

V SDS sicer v luči sprejemanja nove zakonodaje po besedah Tanka predlagajo tudi t. i. lustracijsko klavzulo, ki bi omejila kandidiranje na javne funkcije za tiste, ki so sodelovali z nekdanjo Službo državne varnosti. Politična kultura se namreč oblikuje tudi tako, da na funkcije pridejo tisti ljudje, ki nimajo negativne zgodovine, je pojasnil Tanko.

V primeru Janše pa je po njegovem prepričanju šlo za tožilsko-sodni konstrukt, nadgrajen še s političnim konstruktom v DZ. Ljudje, ki delujejo na neustaven način, pa ne morejo prispevati k politični kulturi v državi, je še dejal vodja poslanske skupine SDS.