Revija Reporter
Slovenija

V čistilni akciji zbrali skoraj šest ton odpadkov (FOTO)

Igor Gošte
1 545

21. mar. 2021 6:00 Osveženo: 8:01 / 21. 3. 2021

Deli na:

Iz spodnjega Vasle rova si prišel ven pri zgodnjem Vasle rovu.

Igor Gošte

Pred dobrim tednom so tudi našo ekipo povabili na čistilno akcijo Očistimo Trbovlje 2021. Sobota je udeležence že zjutraj, ko se je čistilna akcija pričela, pozdravila z rahlim sneženjem. A to nobenega ni motilo. Teren je bil kljub rahlemu sneženju suh in primeren za zbiranje odpadkov. Po celotni občini pa so bile vzpostavljene točke, kjer s(m)o lahko pustili pobrane odpadke.

Veseli, da so se čistilne akcije občani udeležili v res lepem številu. Nekateri v družinskem krogu, posamezno ali pa organizirano prek kakšnega lokalnega društva. Sam sem se pridružil ekipi nekdanjih rudarjev, ki se združujejo v Rudarskem, muzejskem in etnološkem društvu Perkmandeljc Trbovlje, katerega član sem tudi sam. Med udeleženci je bil predsednik društva Anton Lisec, dolgoletna popisovalka rudarske dediščine, muzejska svetnica Jana Mlakar Adamič ter slikar in pisatelj Jože Ovnik, ki je tudi avtor logotipa društva. Kot nam je povedal, pripravlja tudi kip Perkmandeljca.

Povsem razumljivo je, da je bilo članom tega rudarskega društva  namenjeno čiščenje okolice nekdanje rudniške uprave, kjer bodo že kmalu urejena oskrbovana stanovanja in okolica nekdanjih rudniških vhodov v jame, ki so že nekaj časa zaprti, a vhodni portali lepo urejeni in označeni. Čiščenje se je za nas začelo pri Terezija rovu, nato pri nekdanji rudniški upravi, se nadaljevalo pri Frančiška rovu, nato zadaj pri nekdanji tovarni Mehanika, kjer je urejen portal jaška Vasle rov. Nekoliko višje nekje sredi hriba Špicberk, kjer stoji tudi Prometej Rudar, je še zgornji Vasle rov in na drugi strani doline še Barbarin rov. Povsod je bilo z odpadki napolnjenih nekaj velikih vreč.

Na občinski spletni strani so v teh dneh zapisali, da je odvrženih odpadkov v naravi toliko, da če bi vsak občan Trbovelj pobral vsaj eno vrečko smeti, bi lahko skupaj zbrali več kot 48 ton odpadkov. No, toliko odpadkov sicer ni bilo, tudi se akcije niso udeležili vsi občani, še vedno pa je bilo napolnjenih ogromno vreč z odpadki, kar samo priča o  našem dostikrat mačehovskemu odnosu do našega bivalnega okolja. Na čistilni akciji pa so vseeno zbrali več kot 5,6 ton odpadkov.  Povejmo še, da je Občina Trbovlje sočasno organizirala tudi nagradni natečaj za naj fotografijo čistilne akcije, ki traja do srede.