Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nekdanji rudarji so zavihali rokave

Deli na:
Nekdanji rudarji so zavihali rokave

Čistilna akcija se je začela pred nekdanjim Aleksandrovim rovom. - Foto: Igor Gošte

Upokojeni knapi (rudarji), štromarji (električarji), šlosarji (strojniki), štajgerji (izmenovodje), obratovodje, direktorji, jamomerci in drugi člani Rudarskega muzejskega etnološkega društva Srečno Zagorje so danes dopoldne opravili vsakoletno čistilno akcijo.

Tokrat se jih je zbralo petnajst, od skupaj nekaj čez 200 članov, ki so se podali po trasi, ki vodi do nekdanjih rudarskih objektov. Naslednjo sobotno dopoldne namreč želijo organizirati tradicionalni pohod po Rudarski učni poti, ki od leta 2016 povezuje pomnike rudarjenja v Zagorju ob Savi. Na tej poti so na štirih lokacijah postavljene tudi informacijske table.

ef038e3f9a192c336743de38e0de73ef.jpeg

Sicer pa se je rudarjenje, ki je že pred več kot desetletjem v Zagorju zamrlo, začelo, ko so kmetje v Strahovljah nad Kisovcem odkrili premog, ki mu je že Janez Vajkard Valvasor leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske dal ime Zmajeva kri. Tak je tudi naslov knapovske trilogije izpod peresa Valerije Skrinjar Tvrz.

3e18586a4ee60d1f9c49be600dce9a32.jpeg

Od leta 1755, ko je bilo izdano prvo dovoljenje za izkoriščanje premoga, se je rudarska panoga razvijala z vmesnimi vzponi in padci, dolgih 250 let. Zelo veliko pomnikov na nekdanje rudarske čase v Zagorju ni ostalo, le muzej v Kisovcu, stavba nekdanje rudarske kopalnice in menze in nekaj bolj ali manj urejenih pomnikov, ki se nahajajo na rudarski učni poti, ki so jo tokrat člani društva na novo uredili. Vse z namenom, da bo skorajda štiriurna pot od pomnika do pomnika, tudi po gozdni poti, kar se da prijetna. Če bo po pohodu za prigrizek na koncu poti na voljo golaž, so danes udeleženci čistilne akcije snedli klasično knapovsko malico: „konc, zemf, kruh in pir.“    

26ecf488e3b2794c82895c346137f4bf.jpeg