Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zagrebčani so kanalizacijo zamašili z odvrženimi maskami, rokavicami, robčki in podobnimi odpadki

Deli na:
Zagrebčani so kanalizacijo zamašili z odvrženimi maskami, rokavicami, robčki in podobnimi odpadki

Maščobe, vlakna in ostali odpadki v odpadni vodi se sprimejo in ovijajo okoli opreme v pravo gmoto. Na sliki nivojsko stikalo v črpališču odpadne vode (fotografija je simbolična). - Foto: JP VOKA SNAGA

Osrednjo zagrebško čistilno napravo za odpadne vode je zamašila velika količina zaščitnih mask, silikonskih rokavic, razkužilnih robčkov, tkanin in podobnih odpadkov. Zagrebško komunalno podjetje je zato pozvalo prebivalce, naj ne mečejo medicinskih odpadkov v stranišča, da ne bodo povzročali dodatnih težav pri obratovanju čistilne naprave.

V komunalnem podjetju so izpostavili, da so imeli že v začetku maja prve težave z zbiralnikom v čistilni napravi zaradi pripomočkov za boj proti epidemiji novega koronavirusa. Zaradi velike količine teh odpadkov so se zamašile rešetke, črpalke na zbiralniku pa so zablokirale.

Okvaro je povzročil velikanski, težek kup razkužilnih robčkov, tkanin, zaščitnih mask in silikonskih rokavic, ki se je nabral okrog lamel rešetk in v črpalkah, so zapisali na spletni strani komunalnega podjetja. Pojasnili so, da gre za predmete, ki ne razpadajo v vodi, temveč se zlepijo v velike kepe in povzročajo hude težave v čistilni napravi. Vse zamaške znotraj naprave so morali odstraniti ročno, nato pa popraviti rešetke in črpalke.

Da se tovrstna okvara ne bi ponovila, so pozvali prebivalce k odgovornemu obnašanju pri odlaganju uporabljenih zaščitnih sredstev. Opozorili so, naj v stranišča ne mečejo ničesar, kar ni razgradljivo, torej niti oblek, nogavic, čistilnih krp, plenic, palčk za ušesa, britvic, peska za živali, zdravil, prazne embalaže, uporabljenega olja, kislin, emulzijskih barv in pesticidov.

Someščane so tudi pozvali, naj upoštevajo priporočila hrvaškega javnega zdravstva o načinih za čiščenje prostorov in odlaganju odpadkov, tudi za osebe, ki so v samoizolaciji zaradi novega koronavirusa.