Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mnogi verniki na današnjo cvetno nedeljo k maši z butarami

Deli na:
Mnogi verniki na današnjo cvetno nedeljo k maši z butarami

Foto: Bobo

Kristjani po vsem svetu danes, teden dni pred veliko nočjo, obeležujejo cvetno nedeljo. Na ta dan se spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Katoličani tako po stari krščanski navadi na današnji dan k blagoslovu v cerkve prinesejo vejice oljk in drugo zelenje, ki ga marsikje povežejo v butare.    

Palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, so znamenje cvetne nedelje, so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave. V naših krajih je z današnjim praznikom povezan običaj izdelovanja butar.

V katoliških cerkvah bodo danes pred mašami procesije z butarami oziroma drugim zelenjem, ki ga bodo verniki prinesli k blagoslovu.

Papež Frančišek bo tako danes dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, opoldne bo tudi daroval mašo. Slovesne maše z blagoslovom zelenja bodo potekale tudi po slovenskih cerkvah.

Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikonočnim tridnevjem. Pri slovesnostih bodo namreč danes prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

Z današnjo cvetno nedeljo se tako začenja neposredna priprava na največji krščanski praznik - veliko noč, ki jo bodo čez teden dni tako kot katoličani in evangeličani letos istočasno praznovali tudi pravoslavni kristjani.