Charlize Theron Dobra karma

Zvezdnica ima angelski obraz, a moški se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 19. oktobra

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

koronavirus, lokal, restavracija, terasa, mize, gostilna Svet24.si

Razglašena je epidemija. Ukrepi zaenkrat še ...

20201015-01031612 Necenzurirano

Tu so podatki: zakaj so zaprli šole?

IMG_6388rd Odkrito.si

VIDEO: Sprehod po Ljubljani - zdaj je povsod tako ...

Najstnica.si

Modni favoriti, ki jih bomo to jesen kopirali od ...

Svet

Na Hrvaškem bodo v boju proti koronavirusu utišali glasbo v lokalih

Deli na:
Na Hrvaškem bodo v boju proti koronavirusu utišali glasbo v lokalih

Hrvaška in novi koronavirus. - Foto: Profimedia

Hrvaški epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, so pojasnili.

Hrvaški štab civilne zaščite naj bi nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb v gostinskih lokalih gostincem predstavil do konca tedna. Že pred predstavitvijo pa odmeva zahteva za stišanje glasbe v lokalih.

Predlog epidemiologov je za hrvaške medije pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. "Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori," je v ponedeljek zvečer dejal vodilni hrvaški epidemiolog v pogovoru za komercialno televizijo Nova TV.

Pojasnil je, da ljudje zaradi hrupa avtomatično govorijo glasneje, s tem pa se ustvarja več aerosolov, ki hitreje potujejo dlje in se okužba lažje širi. Zato je po njegovem stišanje glasbe logična rešitev.

Capak je ob tem poudaril, da v lokalih mora biti glasbena podlaga, a ne sme biti preglasna, da se ljudje lahko pogovarjajo.

Izpostavil je, da to ne bo edini predlog gostincem o načinih za organizacijo poslovanja v zaprtih prostorih v jesenskem in zimskem času. Omenil je tudi nujnost večje zračnosti in vlažnosti prostorov v času sezone ogrevanja.

Gostinci izpostavljajo, da so mnogi tudi z dosedanjimi protiepidemiološkimi omejitvami obratovanja le korak od zapiranja lokalov. V istrski, primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji so zato že protestno za eno uro zaprli lokale, tak protest pa so napovedali tudi gostinci v Zagrebu in Dubrovniku.

Loading...