pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Misija IMF pred prihodom v Slovenijo čaka na oblikovanje nove vlade

Deli na:
Misija IMF pred prihodom v Slovenijo čaka na oblikovanje nove vlade

Foto: Reuters

Kdaj bo Slovenijo letos obiskala misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki jo vodi Rusinja Darja Zaharova, še ni znano. V IMF čakajo, da se oblikuje nova vlada, nato pa se bodo z njo dogovorili, kdaj bodo prišli, so v ponedeljek pojasnili za STA. Več podrobnosti o tem, kaj pričakujejo od nove vlade, niso razkrili.

Misija IMF se je v Sloveniji nazadnje mudila oktobra lani, ko jo je vodil še Italijan Antonio Spilimbergo. Takrat so opozorili, da mora Slovenija nujno sanirati bančni sektor, izboljšati korporativno upravljanje, predvsem v državnih podjetjih, in urediti razmere v podjetniškem sektorju.

Slovenija je nato decembra dokapitalizirala banke in v državi je zavelo nekaj več optimizma. Spilimbergo je zato januarja ob objavi končnega poročila misije opozoril, da je Slovenija z izvedbo stresnih testov bank ter njihovo dokapitalizacijo sicer izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati. Pozval je tudi k privabljanju tujih neposrednih investicij.

Aprila je IMF Sloveniji za letos napovedal 0,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se gospodarska aktivnost okrepila za 0,9 odstotka. S tem je precej izboljšal napoved za Slovenijo, saj ji je še januarja za letos napovedoval 1,1-odstotno krčenje BDP, oktobra lani pa 1,4-odstotno krčenje.

Zaharova se je ob robu spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke aprila v pogovoru za STA strinjala, da je Slovenija v zadnjih mesecih naredila veliko pozitivnih stvari, vendar delo še ni končano. Menila je, da bi bilo dobro še razširiti seznam podjetij za prodajo, izrazila pa je tudi podporo nepremičninskemu davku, ki ga je načrtovala odhajajoča vlada Alenke Bratušek, a je padel na ustavnem sodišču.