Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo: Predvajanje filma Čudež življenja ne krši predpisov

Deli na:
Ministrstvo: Predvajanje filma Čudež življenja ne krši predpisov

Foto: Bobo

Zavod Živim s filmčkom Čudež življenja, ki ga predvaja na pročelju frančiškanskega samostana, po ocenah ministrstva za kulturo ne krši medijske zakonodaje. Predvajanja namreč ni mogoče šteti za medijsko dejavnost, poroča Dnevnik. Zavod Živim je Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve prijavila SD, ki se je sklicevala na zakon o medijih.

SD se je v prijavi zavoda Živim sklicevala na 12. člen zakona o medijih, ki določa, da mora izdajatelj medija pred začetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu, česar da omenjeni zavod ni storil.

Po mnenju kulturnega ministrstva pa argumenti SD, ki zadevajo zakon o medijih in druge zakone, ki urejajo tovrstno materijo, ne vzdržijo. Zavodu Živim sploh ni bilo treba priglasiti medija, saj prikazovanja spornega filmčka po veljavnih predpisih ni mogoče šteti za medijsko oziroma televizijsko dejavnost, so po poročanju časnika Dnevnik pojasnili na ministrstvu.

Po zakonu o medijih v medijsko dejavnost (oziroma v dejavnost razširjanja programskih vsebin) sodi izdajanje časopisov, revij, periodike, radijska in televizijska dejavnost in izdajanje elektronskih publikacij ne glede na tehnično obliko nosilca, na katerem so izdane.

Glede na zakonske definicije oziroma opredelitve posameznih dejavnosti pa je po mnenju ministrstva za kulturo "povsem jasno in nedvoumno", da javno predvajanje filma ne sodi v nobeno od teh dejavnosti, se pravi ne pod televizijsko dejavnost, ne v dejavnost ponujanja avdiovizualnih medijskih storitev in ne v izdajanje elektronskih publikacij.

Predvajanje filmčka je sprožilo vrsto burnih odzivov v javnosti in tudi med političnimi strankami. Zlasti na levem političnem polu so opozorili na ustavno določeno pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Varuh človekovih pravic pa je medtem ocenil, da film ne krši pravic posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je človekova pravica.