Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo dva dni pred koncem leta 2014: Postopek prodaje Elana ne bo nujno zaključen letos

Deli na:
Ministrstvo dva dni pred koncem leta 2014: Postopek prodaje Elana ne bo nujno zaključen letos

Foto: Bobo

Slovenija v postopek prodaje Elana "vlaga izjemen trud in išče najboljšo možno rešitev za vrnitev domnevno nedovoljene državne pomoči", so včeraj zagotovili na finančnem ministrstvu. Ob tem pa so dodali, da ne morejo z gotovostjo zatrditi, da bo celoten prodajni postopek zaključen do konca leta.

Ministrstvo za finance je 18. decembra Evropski komisiji poslalo pismo, v katerem jo obvešča o stanju zahtevane izterjave pomoči od družbe Elan. V pismu so izpostavili nekatera nova pojasnila glede poteka prodajnega postopka Elana, ki je v zaključni fazi.

"Država, kot tudi vsi v postopek prodaje vključeni deležniki, vlagajo največje možne napore, vendar pa so pogajanja z investitorji zelo dolgotrajna, saj želijo investitorji v postopku prodaje odkupiti oz. prestrukturirati vse finančne obveznosti družbe Elan do bank," pojasnjujejo na ministrstvu. Situacija je "izjemno zahtevna in zelo kompleksna" tudi zato, ker v postopku prodaje sodeluje veliko deležnikov.

Dodatno postopek prodaje otežuje dejstvo, da je del terjatev do Elana prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta deluje izključno po tržnih načelih in tako pri svojem odločanju zasleduje tudi druge ekonomske kriterije, ki ji krčijo nabor možnih rešitev, poudarjajo na ministrstvu.

Komisiji je bil v tem pismu na kratko predstavljen povzetek trenutnega stanja procesa prodaje Elana. Do postavljenega roka so prodajalci prejeli dve zavezujoči ponudbi za nakup, pri čemer obe vključujeta vračilo 12 milijonov evrov državne pomoči. Oba potencialna investitorja sta navedla, da je eden izmed njunih pogojev za sklenitev transakcije tudi dogovor z upniki glede prestrukturiranja dolgoročnih finančnih obveznosti oz. zunajsodne poravnave.

Na podlagi tega je bilo novembra z lastniki dogovorjeno, da se obema potencialnima investitorjema omogoči, da do 5. decembra dosežeta zavezujoč dogovor z upniki - DUTB in Gorenjsko banko. To v postavljenem roku nobenemu od investitorjev ni uspelo.

V nadaljevanju pogajanj, ko bodo prejete nove zavezujoče ponudbe in sklenjen dogovor z bankami upnicami, bo enemu izmed ponudnikov predvidoma podeljen privilegiran status za omejeno obdobje, v katerem bo moral skleniti transakcijo. "Intenzivno pa se preučuje tudi druge alternativne scenarije, v kolikor kupci ne bodo ponudili ustrezne cene za nakup podjetja," še dodajajo na ministrstvu. Zato tudi ne morejo z gotovostjo zatrditi, da bo celoten prodajni postopek zaključen do konca leta.