pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija odpira vrata frackingu

Deli na:
Nemčija odpira vrata frackingu

Foto: Reuters

Nemška vlada je včeraj odobrila t. i. fracking oz. postopek hidravličnega lomljenja pri pridobivanju plina iz skrilavcev v testne namene. Zakonski osnutek, ki ga mora potrditi parlament, med drugim ta postopek prepoveduje v naravnih parkih in na območjih vodnih vrtin. Okoljevarstveniki sicer postopku nasprotujejo.

Energetske družbe verjamejo, da so v skrilavcih na severnem delu Nemčije zaloge plina, kar lahko pripomore k manjši odvisnosti od ruskega plina. Vendar pa se da do zalog plina priti le s postopkom hidravličnega lomljenja, pri katerem se v kamnino vbrizga mešanica vode, peska in kemikalij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po ocenah ministra za gospodarstvo in energetiko Sigmarja Gabriela bo odločitev kabineta nemške kanclerke Angele Merkel ustvarila pravno varnost tako za ljudi kot za industrijo. Ključno je zaščititi zdravje in okolje, je dodal. Fracking bo po predlogu vlade dovoljen v zelo izjemnih primerih in le, če bodo tveganja pod nadzorom.

Medtem ko je fracking v mnogo evropskih državah prepovedan, pa je ta postopek pridobivanja plina in nafte razširjen v ZDA.

Okoljevarstveniki frackingu nasprotujejo, saj naj bi proces kontaminiral podtalnico in celo povzročal manjše potrese. Tako bo po pričakovanjih osnutek zakonskega predloga še pred odločitvijo v parlamentu predmet številnih javnih razprav.