Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrski kandidat Bogovič dobil podporo odbora za kmetijstvo

Deli na:
Ministrski kandidat Bogovič dobil podporo odbora za kmetijstvo

Foto: Bobo

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje je s 16 glasovi za in nobenim proti podprl kandidata za ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča. Poslanci so menili, da je Bogovič, ki je med prioritetami izpostavil proizvodnjo kakovostne hrane, dober poznavalec področja.

Bogovič je v svoji predstavitvi članom odbora izpostavil, da bo njegova osnovna usmeritev trajnostni razvoj kmetijstva in varovanja okolja.

Ob tem je pozdravil združitev kmetijstva in okolja pod en resor. Prepričan je, da bo na ta način mogoče zmanjšati število procesov odločanja in doseči večjo učinkovitost.

Njegova usmeritev bo spravljanje zavez iz resolucij in operativnih programov v življenje, in sicer prav prek združevanja procesov. Poleg tega se bo zavzemal za nove projekte, ki bi lahko prinesli nova delovna mesta. "Marsikatera ekonomija se v teh kriznih časih rešuje ravno z delovnimi mesti s področja samooskrbe, varovanja okolja, naravne kulturne dediščine, surovin," je dejal.


Na področju kmetijstva ga bo vodilo načelo trajnostnega kmetijstva, je napovedal. Med primarnimi nalogami "tega večnamenskega kmetijstva" je izpostavil proizvodnjo varne in kakovostne hrane.

Za pridobitev zdrave in kakovostne hrane pa bo treba poskrbeti za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije, varovanje kmetijskih zemljišč pred trajnimi spremembami namembnosti, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ohranitev biotske raznovrstnosti in tipične kulturne krajine, za gospodarno ravnanje z vodnimi viri, socialne vidike ter ohranitev vasi, zaselkov in posameznih kmetij, je naštel.

Glede področja okolja je Bogovič spomnil, da je bilo v zadnjih letih pogosto predmet kritik. Kot je dodal, področje šepa pri implementaciji zakonodaje.

Med prioritetami je izpostavil razrešitev primerov v okviru tožb Evropske komisije, ki se nanašajo na prašne delce, in ukrepe v skladu s priporočili računskega sodišča glede odpadkov. Prav tako bo treba po kandidatovih besedah urediti upravne postopke in nadzor nad njimi. Kot je še dodal, bo treba razmisliti, ali je res pametno pripravljati okoljske politike na štirih, petih mestih, kot to velja sedaj.