nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zvonjenje cerkvenih zvonov za nekatere prijetno, za druge hrup

Deli na:
Zvonjenje cerkvenih zvonov za nekatere prijetno, za druge hrup

Foto: Bobo

Medtem ko nekatere zvonjenje cerkvenih zvonov ne moti, bi jih drugi uvrstili med vire onesnaževanja okolja s hrupom. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje menijo, da urejanje režima za zvonjenje cerkva s predpisom ne bi bila ustrezna rešitev. Prav tako se s tem ne strinja Slovenska škofovska konferenca.

Ministrstvo za posamično reševanje primerov

Na ministrstvu opozarjajo, da obravnavajo tiste vire hrupa, ki so kot taki določeni v okoljskih predpisih. "Pri tem gre za vire hrupa, ki mu je izpostavljenih večje število prebivalcev za daljši čas in katerega raven je blizu ali nad mejnimi vrednostmi kazalcev hrupa iz predpisa," so pojasnili za STA. Kot primer navajajo hrup zaradi prometa po prometno najbolj obremenjenih cestah in železniških progah.

Skladno z obravnavo hrupa v evropski okoljski zakonodaji slovenski okoljski predpisi, ki urejajo varstvo pred hrupom, ne obravnavajo zvonjenja cerkvenih zvonov, pojasnjujejo.

Ministrstvo svetuje, naj se primeri, ko je zvonjenje moteče za okoliške prebivalce, obravnavajo posamično, rešitev pa naj se poišče v dogovoru med prebivalci in predstojnikom cerkve. "Urejanje režima zvonjenja cerkva s predpisom in neodvisno od značilnosti zvonov in lokacije cerkve ne bi bila ustrezna rešitev," navajajo.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v pisni poslanski pobudi iz sredine oktobra, naslovljeni na ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana, predlagal ustrezno spremembo veljavne uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Med vire onesnaževanja okolja s hrupom naj bi po njegovem predlogu dodali tudi zvonove in druge nepremične samostojne zvočne naprave.

SŠK se sklicuje na ustavo in evropsko uredbo

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) odločno nasprotuje pobudam, da bi cerkveno zvonjenje kot vir onesnaževanja uvrstili v uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa. Kot razlog navajajo evropsko direktivo, ki zvonjenja ne uvršča med hrup, ter odločbo ustavnega sodišča iz aprila 2010. Glede na slednjo je zvonjenje v skladu z ustavo, so navedli za STA.

Jakost zvonov je bila ponekod že izmerjena, po ugotovitvah pa njihova moč ne presega zakonsko določenih norm, zagotavljajo. Po njihovih besedah zvoka zvonov sicer ni mogoče zmanjšati, je pa mogoče prilagoditi čas in dolžino zvonjenja. SŠK vsako leto izda Bogoslužni koledar, ki vsebuje tudi "koledar zvonjenja" in velja za celotno Cerkev na Slovenskem, so še zapisali.

Zvonjenje zvonov lahko povzroči vznemirjenost in motne spanja

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS na svoji spletni strani navajajo, da zvonjenje zvonov pomeni zvočno sporočilo cerkve vernikom in ne neželenega ropota pri delovanju neke naprave. "A tudi melodija zvonjenja v določenih okoliščinah lahko za posameznike postane moteča na enak način kot hrup," opozarja Sonja Jeram z inštituta.

Zvonjenje zvonov s stališča varovanja zdravja in počutja ljudi lahko po njenih besedah povzroča predvsem vznemirjenost in motnje spanja. Ni pa pričakovati, da bi zvonjenje lahko povzročilo bolezni srca in ožilja, pravi.

Poškodbe sluha so možne le pri tistih, ki so neposredno izpostavljeni zvonjenju, npr. pri pritrkovalcih. Na inštitutu zato v času pritrkavanja priporočajo uporabo zaščitne opreme.