Kot so sporočili iz Bruslja, hrano zavržemo na vseh stopnjah prehranske verige, od kmetov, živilske industrije, prodajalcev na drobno, gostincev do potrošnikov. Med glavne razloge spadajo slaba osveščenost, slabo načrtovanje nakupov, slabo razumevanje roka uporabnosti ali pomanjkljiva poraba preostalih živil v gospodinjstvu.
Hrana se zavrže tudi zaradi neustrezne količine pakiranj, slabo ocenjenega števila gostov, neučinkovitosti pri pripravi zalog ter marketinških strategij, ki potrošnike napeljujejo k nakupu prekomernih količin hrane. Med razlogi so tudi prekomerna proizvodnja, poškodbe pri pakiranju, neustrezno shranjevanje in neustrezno pakiranje.
Evropska komisija v tesnem sodelovanju z zainteresiranimi stranmi, strokovnjaki in državami članicami EU preučuje načine za zmanjšanje količin zavržene hrane. Ob tem obravnava številna področja, kot so donacije presežkov bankam hrane, označevanje datumov, kratke verige preskrbe s hrano, krma in energija iz biomase.
Poleg tega je Komisija za osveščanje javnosti začela kampanjo, ki vključuje video o zavrženi hrani in 10 uporabnih napotkov za zmanjšanje količine zavržene hrane, v katerih med drugim razjasni pojma "uporabno do" in "uporabno najmanj do". "Uporabno do" pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma, medtem ko "uporabno najmanj do" označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti.
Komisija med uporabnimi napotki za zmanjšanje količine zavržene hrane poudarja načrtovanje nakupov, preverjanje datumov na živilih, upoštevanje proračuna vsakega gospodinjstva, ustrezno vzdrževanje hladilnika ter upoštevanje navodil pri shranjevanju živil.
Obenem potrošnikom svetujejo, naj imajo v hladilniku red, naj servirajo manjše obroke, naj uporabijo ostanke hrane, naj hrano zamrzujejo, oziroma ko je popolnoma neuporabna, naj jo kompostirajo.