901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V svetu zavržemo tretjino užitne hrane, samo v Evropi 90 milijonov ton letno

Deli na:
V svetu zavržemo tretjino užitne hrane, samo v Evropi 90 milijonov ton letno

Foto: Arhiv Reporterja

Evropska komisija je ob današnjem svetovnem dnevu hrane poudarila zavezo k zmanjšanju zavržene hrane. V svetu letno zavržemo približno tretjino hrane, to je 1,3 milijarde ton. V Evropi je zavržemo okrog 90 milijonov ton. Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem poudaril cilj komisije, da do leta 2020 razpolovi količino zavržene hrane.

Kot so sporočili iz Bruslja, hrano zavržemo na vseh stopnjah prehranske verige, od kmetov, živilske industrije, prodajalcev na drobno, gostincev do potrošnikov. Med glavne razloge spadajo slaba osveščenost, slabo načrtovanje nakupov, slabo razumevanje roka uporabnosti ali pomanjkljiva poraba preostalih živil v gospodinjstvu.

Hrana se zavrže tudi zaradi neustrezne količine pakiranj, slabo ocenjenega števila gostov, neučinkovitosti pri pripravi zalog ter marketinških strategij, ki potrošnike napeljujejo k nakupu prekomernih količin hrane. Med razlogi so tudi prekomerna proizvodnja, poškodbe pri pakiranju, neustrezno shranjevanje in neustrezno pakiranje.

Evropska komisija v tesnem sodelovanju z zainteresiranimi stranmi, strokovnjaki in državami članicami EU preučuje načine za zmanjšanje količin zavržene hrane. Ob tem obravnava številna področja, kot so donacije presežkov bankam hrane, označevanje datumov, kratke verige preskrbe s hrano, krma in energija iz biomase.

Poleg tega je Komisija za osveščanje javnosti začela kampanjo, ki vključuje video o zavrženi hrani in 10 uporabnih napotkov za zmanjšanje količine zavržene hrane, v katerih med drugim razjasni pojma "uporabno do" in "uporabno najmanj do". "Uporabno do" pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma, medtem ko "uporabno najmanj do" označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti.

Komisija med uporabnimi napotki za zmanjšanje količine zavržene hrane poudarja načrtovanje nakupov, preverjanje datumov na živilih, upoštevanje proračuna vsakega gospodinjstva, ustrezno vzdrževanje hladilnika ter upoštevanje navodil pri shranjevanju živil.

Obenem potrošnikom svetujejo, naj imajo v hladilniku red, naj servirajo manjše obroke, naj uporabijo ostanke hrane, naj hrano zamrzujejo, oziroma ko je popolnoma neuporabna, naj jo kompostirajo.