Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica bo vrnila ves denar - če bo potrebno?!

Deli na:
Ministrica bo vrnila ves denar - če bo potrebno?!

Foto: Bobo

Ministrstvo za izobraževanje je Univerzo v Ljubljani pozvalo, naj pripravi vsa potrebna poročila in podatke o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih izplačevale fakultete. Prav tako namerava v skladu z uredbo o javnem financiranju zavodov glede omenjenih dodatkov sprejeti ustrezne ukrepe, je danes povedala ministrica Maja Makovec Brenčič.

Makovec Brenčičeva je o tem govorila pred današnjo sejo vlade. Ker je dodatek prejemala tudi sama, ko je bila zaposlena na ekonomski fakulteti, se ni mogla izogniti vprašanjem o njegovem vračanju. Kot je dejala, ne ve, koliko dodatka je prejela, zato je za podatke o tem prosila fakulteto.

Ponovila je, da bo dodatek vrnila v višini, kot to nalaga odločba inšpektorata za javni sektor, to je za zadnjih 10 mesecev prejemanja, če bo treba, pa je pripravljena vračati celoten znesek.

Ni pa neposredno odgovorila na vprašanje, ali lahko zaradi prejemanja dodatka kompetentno opravlja funkcijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrica se je po seji vlade nekoliko dlje zadržala pri premierju Miru Cerarju, vendar STA ni uspelo pridobiti potrditve, ali sta govorila prav na temo dodatka za stalno pripravljenost.

Inšpektorat je izplačilo dodatka sicer začel preverjati na pobudo ministrstva za izobraževanje. Kot je slednje pojasnilo v današnji izjavi za javnost, so pobudo podali, ko so v postopku izdaje soglasja k letnemu poročilu Univerze v Ljubljani januarja lani zasledili podatek o izplačilu dodatka za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah članicah in univerzo pozvali k dodatnim pojasnilom. Ker ta niso bila dovolj jasna, so podali pobudo za inšpekcijski nadzor.

Kot so navedli, so zdaj univerzo v skladu z uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov tudi pozvali k posredovanju podatkov v zvezi z izplačilom dodatkov za stalno pripravljenost in poročanju glede ukrepov. Omenjena uredba po navedbah ministrstva določa, da v kolikor ministrstvo ugotovi, da so bila sredstva porabljena nenamensko, da jih mora prejemnik vrniti v proračun.

"Glede na to, da so nekatere ugotovitve iz nadzora še predmet pravne presoje, bo ministrstvo sprejelo ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo z vidika zagotavljanja namenske rabe oziroma vračila nenamensko porabljenih dodeljenih sredstev, upoštevaje rezultate te presoje in podatkov, ki jih mora posredovati Univerza v Ljubljani", so zapisali na ministrstvu. Ob tem so dodali, da je Makovec Brenčičeva dodatek vrnila v višini 3152 evrov.

V zadnjem času se sicer vrstijo pozivi k odstopu zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost, ki so ga po ugotovitvah inšpektorata izplačevale nekatere fakultete. K odstopu sta bila pozvana tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatka, in Makovec Brenčičeva.