bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Židan: brez kmetijstva nam živeti ni

Deli na:
Minister Židan: brez kmetijstva nam živeti ni

Foto: Boris Cipot

Sejemsko prizorišče v Gornji Radgoni je znova zaživelo. Vrata je odprl 54. Mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra 2016, na katerem se predstavlja 1798 razstavljalcev iz 30 držav, sejem pa obsega več kot 70 tisoč kvadratnih metrov odprtih in pokritih površin.

Uvod v šestdnevno dogajanje je pomenila uradna otvoritev, na kateri se je zvrstilo kar nekaj govorcev, otvoritveni popotnico pa mu je izrekel predsednik vlade Miro Cerar. Ta je med drugim dejal, da kmetijstvo umešča med enega ključnih stebrov slovenske družbe. "Vlada zagotavlja politično stabilnost, varnost in demokratične vrednote. To je tisto, kar družba potrebuje za uspešno delovanje v vseh družbenih podsistemih, tudi v kmetijstvu," je dejal Cerar in pri tem izpostavil skrb za zaščito pitne vode, kmetijskih zemljišč, pozdravil pa je tudi politiko ministra za kmetijstvo, ki posebno skrb posveča mladim prevzemnikom kmetij.

Da nam brez kmetijstva živeti ni, je dejal minister Židan in pri tem spomnil na nekatere zgrešene poteze kmetijske politike na evropski ravni, hkrati pa za čas, ko je minister za kmetijstvo pohvalil uspehe pri ohranjanju kmetijskih zemljišč. Da so se za v zadnjih 25 letih zmanjšala za 15 odstotkov, je poudaril in pri tem kot ključne omenil zaraščanje in pozidavo. Na težak položaj kmetijstva je opozoril predsednik KGZS Cveto Zupančič. Oster je bil v svojem nagovoru predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, ko je s prstom pokazal na evropsko komisijo in njene zgrešene ukrepe na področju embarga pri trgovinskem sodelovanju z Rusijo, kar so izrabile ZDA in na račun EU kmetijstva krepko povečale blagovno menjavo z Rusijo.

Po ogledu sejma je v posebni izjavi predsednik vlade ponovil že izrečeno o pomenu kmetijstva za slovensko družbo. Na novinarsko vprašanje o imenih potencialnih kandidatov za prazen sedež finančnega ministra, pa je dejal, da je dosedanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman med resnimi kandidati za ministrski položaj, vendar bo do konca prihodnjega tedna znano, koga bo predlagal Državnemu zboru, Vraničarjeva pa je resna kandidatka. Do konca prihodnjega tedna bo tudi znana usoda direktorja Sove Zorana Klemenčiča.

Ta je Miru Cerarju posredoval zahtevana pojasnila okoli obtožb anonimnih pisem zaposlenih v Sovi, ki opozarjajo na katastrofalne razmere v Slovenski varnostno obveščevalni službi in na nesprejemljivo ravnanje Zorana Klemenčiča, ki Sovo izrablja za zasebno poslovno dejavnost svoje soproge. S Klemenčičem naj bi se Cerar srečal že do srede prihodnjega tedna, ko bo tudi znana usoda dosedanjega direktorja Sova.

Sejem Agra 2016 bo odprt do četrtka, 24. avgusta, organizatorji pa pričakujejo kakih 120 tisoč obiskovalcev.